FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): na azijskim burzama prekinut pad, euro ojačao

TOKYO, 18. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama jutros cijene dionica porasle, nakon osam dana neprekidnog poniranja, jer su ublažena strahovanja od produbljivanja irske financijske krize i zaoštravanja monetarne politike u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio više od 2 posto, probivši se, po prvi puta nakon pet mjeseci, iznad psihološki važne razine od 10.000 bodova.

Cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su između 0,3 i 1,5 posto, a jedino je u Singapuru burzovni indeks blago pao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je u prethodnih osam dana neprestanog poniranja oslabio 5,7 posto.

Snažan rast japanskog Nikkei indeksa zahvaljuje se jačanju dolara prema jenu, što je na tržište privuklo i domaće i strane investitore. Pritom su najviše porasle cijene dionica izvoznika, te u farmaceutskom i financijskom sektoru.

Ulagače su oraspoložile i najave kineskih vlasti da bi mogle zauzdati rast cijena hrane subvencijama siromašnim obiteljima i kontrolom cijena, što je umanjilo strahovanja ulagača od povećanja kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju da će se uskoro naći i rješenje za irske financijske probleme, jer je, nakon Europske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda, pomoć toj članici eurozone ponudila i Britanija.

Zahvaljujući tome, na valutnim se tržištima stabilizirao tečaj eura. Nakon što je u utorak pao na samo 1,3446 dolara, najnižu razinu u 7 tjedana, jutros se tečaj eura kreće oko 1,3590 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 112,60 na 113,10 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 83,20 jena.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, oporavila se i terminska cijena nafte. Jučer je potonula gotovo 2 posto, na 80,45 dolara po barelu, dok je jutros skočila više od 80 centi, na 81,26 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙