FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): oprez na azijskim burzama, dolar slabi

TOKYO, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer nema novih vijesti koje bi potaknule rast cijena dionica, dok je dolar oslabio nakon što je predsjednik Feda kazao da je središnja banka spremna ubrizgati dodatna sredstva u financijsku sustav ako to bude potrebno.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji.

U Hong Kongu, Šangaju i Singapuru burzovni su indeksi porasli između 0,6 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

U televizijskom intervjuu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je da bi Fed mogao kupiti državne obveznice i za veći iznos od 600 milijardi dolara, koliko je planirano nedavnom odlukom, ako gospodarstvo ne ojača, a nezaposlenost ostane visoka.

Bernankeov komentar uslijedio je nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u studenome otvoreno samo 39.000 novih radnih mjesta, znatno manje nego što se očekivalo, te da je stopa nezaposlenosti porasla s 9,6 na 9,8 posto.

„Mogućnost daljnjeg kvantitativnog popuštanja monetarne politike u najvećim svjetskim gospodarstvima snažna je sila na tržištima. To bi moglo nadvladati nad negativnim utjecajem zaoštravanja monetarne politike u Kini, učvrstiti postojeće trendove na tržištu. Stoga bi se moglo nastaviti pritjecanje sredstava na azijska tržišta, a cijene bi sirovina mogle dodatno porasti“, kaže Greg Gibbs, atrateg u RBS-u.

No, mogućnost daljnjeg popuštanja monetarne politike u SAD-u negativno je utjecalo na američku valutu.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,1 posto.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se oko 82,80 jena, nakon što je u petak pao na 82,51 jen, najnižu razinu u dva tjedna.

U petak je dolar pao za više od 1 posto prema europskoj valuti, pa se cijena eura probila iznad razine od 1,34 dolara. No, jutros je pala, pa se kreće oko 1,3350 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na razinama od petka, oko 110,70 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙