FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan dubrovačkih branitelja

DUBROVNIK, 6. prosinca 2010. (Hina) - Polaganje vijenaca kod spomen obilježja na dubrovačkom groblju Boninovo, te na drugim mjestima pogibije, uz molitve i paljenje svijeća Dubrovčani danas odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima Dubrovnika i juga Hrvatske u Domovinskom ratu te dostojno obilježavaju Dan dubrovačkih branitelja.

To je spomen na 6. prosinca 1991. godine, kada je srbo-crnogorski agresor napao Dubrovnik iz svih oružja. Napadi su započeli u 5,45 sati ujutro i trajali do kasnog popodneva. Pri tome je poginulo 19 hrvatskih branitelja i civila, a 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno.

Na samo gradsku povijesnu jezgru palo je nekoliko tisuća projektila, devet je dubrovačkih palača u potupnosti izgorjelo, a 461 zgrada pretrpela je teška oštećenja.

No, zahvaljujući otporu malobrojnih, ali hrabrih hrvatskih branitelja, agresor je doživio poraz i nije uspio osvojiti tvrđavu na Srđu.

Inače, Dubrovnik je od 1. listopada 1991. bio u potpunoj kopnenoj i pomorskoj blokadi, a tri mjeseca nije bilo struje, vode i telefona. Unatoč velikim žrtvama, oko 300 poginulih, grad se uspio obraniti.

U prigodi obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja sveta misa za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu služit će se u dubrovačkoj katedrali u 18 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙