FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otok: 19. obljetnica pogibije prvih zrakoplovaca

OTOK, 2. prosinca 2010.(Hina) - Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka kod Vinkovaca obilježena je 19. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, te 27 hrvatskih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu iz Otoka.

Četvorica zrakoplovaca poginula su noću s 1. na 2. prosinca 1991. na bosutskoj bojišnici u blizini Otoka, kad je njihov zrakoplov pogodila neprijateljska raketa.

Načelnik ureda zapovjednika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane pukovnik Karol Lučan podsjetio je u prigodnu govoru da je Prvi samostalni zrakoplovni osječki vod osnovan 8. listopada 1991. Letovi pripadnika tog voda po odvažnosti nisu zabilježeni u povijesti zračnog borbenog djelovanja, ustvrdio je, dodavši kako je taj vod obavio više od 30 borbenih i humanitarnih letova kako bi se pomoglo tada opkoljenu Vukovaru.

Poginulih zrakoplovaca prisjetio se i zapovjednik Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda Vladimir Rajtar, rekavši kako većina pripadnika voda uglavnom nisu bili profesionalni zrakoplovci, ali su bili ponosni na ono što rade za domovinu.

Zapovjednik 2. bojne 109. brigade Hrvatske vojske Ivan Grčić istaknuo je da su to bili teški dani za hrvatske branitelje izvrgnute jednom od posljednjih neprijateljskih napada na ovaj dio Hrvatske. "Mislim da su to vrijeme i dani kad je 'jugovojska' slomila sve nade i želje da prodre u dubinu Hrvatske", ustvrdio je Grčić.

Poginulih zrakoplovaca te branitelja i civila Otoka prisjetio se i otočki gradonačelnik Josip Šarić. Posebice se obrativši najmlađim Otočanima, poručio je da budu ponosni na poginule sumještane bez čije žrtve, kako je rekao, ne bi bilo ni hrvatske slobode.

Vijence su podno spomenika položili članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja, njihovi suborci te mnoga izaslanstva, među kojima i ministarstva obrane i HRZ-a i PZO-a te lokalnih vlasti.

Molitvu je predvodio otočki župnik i dekan vlč. Antun Knežević koji je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služio i misu zadušnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙