FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Križevci: 150 obljetnica poljoprivrednog školstva

KRIŽEVCI, 19. studenog 2010. (Hina) - U Križevcima je danas pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora obilježena 150. obljetnica poljoprivrednog školstva, znanstveno-istraživačkog i stručnog rada u Hrvatskoj.

Gospodarsko-šumarsko učilište otvoreno je 19. studenoga 1860. i bilo je prvo u jugoistočnom dijelu Europe. Učenici su se tada školovali za gopodarsku i šumarsku struku, a brojni su polaznici postali uglednim znanstvenicima i stručnjacima u Hrvatskoj i Europi.

O današnjoj djelatnosti Visokoga gopodarskog učilišta govorio je dekan Andrija Špoljar, naglasivši da je križevačko učilište u povijesti djelovalo u čak šest država, a danas se u sedmoj, u samostalnoj Hrvatskoj, bori za egzistenciju i ravnopravan položaj s drugim visokoškolskim ustanovama u nas. Jedna od razvojnih mogućnosti je i osnivanje trećega poljoprivrednog fakulteta u Hrvatskoj u Križevcima, nakon Zagreba i Osijeka, rekao je dekan.

Na proslavi 150. obljetnice poljoprivrednog školstva u Križevcima sudjelovao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, koji je podsjetio na bogatu povijest poljoprivrednog školstva i brojne stručnjake i poduzetnike koji su svoja znanja stjecali upravo u Križevcima.

Pritom je rekao da je na nama kako ćemo razvijati jednu od triju strateških grana, a to je proizvodnja hrane.

"Svaki naraštaj ima svoje izazove, a mi smo preuzeli odgovornost za utiranje puta u EU. Mnogi su nam prije 10 godina govorili da će nam najteže biti poglavlje o proizvodnji hrane, a da smo se tada prestrašili, zacijelo bismo zastali. Vjerovali smo u sebe da imamo znanja i stručnosti i nismo se pokolebali. Sada nam predstavnici iz tog područja u ujedinjenoj Europi priznaju da smo temeljne reforme obavili i da su na redu prilagodbe. Taj proces se neće zaustaviti“, rekao je, među ostalim, Friščić .

O Srednjoj gospodarskoj školi govorio je ravnatelj Josip Bošnjak, a dugogodišnja djelatnica Visokoga gospodarskog učilišta i predsjednica križevačkog ogranka Matice hrvatske Renata Husinec o povijesti poljoprivrednog školstva u Križevcima.

Križevčanima su čestitali predstavnici ministarstava znanosti, obrazovanja i športa te poljoprivrede, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, čelnici brojnih visokoškolskih ustanova iz Hrvatske i Mađarske te koprivnički i križevački gradonačelnici Zvonimir Mršić i Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren i biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak.

Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima je nedavno u prigodi Dana neovisnosti predsjednik Ivo Josipović dodijelio Povelju Republike Hrvatske.

U križevačkom poštanskom uredu danas je u uporabi i prigodan žig u povodu 150. obljetnice poljoprivrednog školstva u Križevcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙