FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim tržištima ulagači na oprezu zbog dužničke krize u eurozoni

LONDON/FRANKFURT, 30. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, pri čemu su podršku crpili iz rudarskog i energetskog sektora, dok su im najveći uteg bile financijske dionice pogođene strahom ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima kliznuo 0,05 posto, na 5.548 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je pak 0,25 posto, na 6.714 bodova.

Pritiske na burzovne indekse u kontekstu sve većeg opreza ulagača djelomice su ublažili dobitnici u rudarskom sektoru, poduprti rastom cijene bakra zbog straha od nedostatne ponude. Ojačale su tako dionice Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta, u rasponu od 0,5 do 0,7 posto.

Među dobitnicima je bio i energetski sektor, koji je također priječio veće gubitke burzovnih indeksa pogođenih strahom ulagača od širenje dužničke krize na ostale ranjive članice eurozone.

Od dobitnika se ističu francuski naftni div Total, s rastom cijena dionica od 1,2 posto, nakon što je izvijestio da je dobio dozvolu za provedbu druge faze projekta na Sjevernom moru. Ojačale su i dionice BG Groupa i Repsola, za 1,7 odnosno jedan posto.

Oprez ulagača proizlazi iz straha da bi sljedeći u redu za pomoć mogao biti Portugal, a potom i Španjolska, nakon Grčke i Irske.

"Gledajući naprijed, situacija i dalje ostaje prilično neizvjesna a promjenjivost će se vjerojatno zadržati a možda će se čak i pojačati. Čini se da nema brzog rješenja krize u eurozoni", kazao je Philippe Gijsels, čelnik istraživanja u BNP Paribas Foris Global Marketsu.

U takvom su ozračju najvećim pritiscima i dalje bile izložene dionice financijskog sektora. Najveći gubitnici tako su bili Banco Santander, Allied Irish Banks i Natixis, čije su dionice oslabjele u rasponu od 1,4 do pet posto.

Portugalske banke Banco Espirito i Millennium zabilježile su pad cijena dionica od 2,8 odnosno 0,5 posto nakon što je tamošnja središnja banka upozorila na sve veće probleme banaka s likvidnošću.

"Povjerenje je i dalje vrlo krhko, uz probleme u Europi koji dominiraju tržištem i ulagače sklone ubilježiti dobit", kazao je analitičar za dionice Keith Bowman pri Hargreavesu Lansdownu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,87 posto, na 9.937 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙