FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BRUXELLES - Ministri financija 16 zemalja članica euro zone odobrili su u nedjelju u Bruxellesu paket pomoći Irskoj u iznosu od 85 milijardi eura, a dogovor večeras još trebaju potvrditi ministri financija svih 27 zemalja članica. Ministri financija euro skupine okupili su se u nedjelju popodne na izvanrednom sastanku u Bruxellesu, a navečer su im se pridružili i kolege iz ostalih zemalja članica EU-a. Sastanak je hitno sazvan kako bi se na primjeru Irske pokazala odlučnost i tako spriječilo daljnje širenje dužničke krize na najugroženije članice poput Portugala i Španjolske. Irska će dobiti zajam kako bi spasila svoje banke i pokrila golemi proračunski deficiti koji se popeo na 32 posto BDP-a. Ministri euro zone također su dogovorili obrise trajnog mehanizma za rješavanje kriza u euro zoni, o čemu je suglasnost postignuta prošli mjesec na summitu EU-a.

WASHINGTON - Internetska stranica WikiLeaks, poznata po objavi povjerljivih dokumenata, objavila je u nedjelju na svom Twitter profilu da je izložena 'cyber' napadu, izvijestio je CNN. Poruka na Twitteru uslijedila je neposredno prije očekivanog objavljivanja nove količine povjerljivih dokumenata, za koje se vjeruje da sadrže dijelove diplomatske prepiske američkog State Departmenta iz razdoblja od 2006. do 2009. godine. WikiLeaks je u poruci naveo da je izložen 'cyber' napadu koji se naziva distribuirano uskraćivanje usluge, skraćeno DDOS. Tim se napadom web stranica učini nedostupnom korisnicima tako da se preplavi zahtjevima za podacima, objašnjava CNN.

WASHINGTON - Sjedinjene Države zatražile su od osnivača internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta, jer će tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti globalnoj borbi protiv terorizma i ugroziti američke odnose sa saveznicima. Kako u nedjelju izvješćuju američki mediji, pravni savjetnik State Departmenta Harold Koh je u pismu Assangeu istakao da će objavljivanje oko 250.000 povjerljivih diplomatskih brzojava na WikiLeaksu, koje se očekuje u nedjelju, "ugroziti živote bezbrojnih nevinih pojedinaca... sadašnje vojne operacije i postojeću suradnju među državama". Koh je također kazao kako vlada SAD neće surađivati s WikiLeaksom u pokušaju da se redigiraju dijelovi brzojava s informacijama koje bi mogle dovesti u opasnost izvore i metode prikupljanja obavještajnih podataka, te diplomatsko izvještavanje.

ŽENEVA - Švicarci su se u nedjelju izjasnili za pooštrenje mjera za izgon useljenika koji počine kazneno djelo, pokazuju konačni rezultati referenduma nakon prebrojavanja glasova u 26 kantona. Prema tim podacima za pooštrenja politike izgona za strane počinitelje kaznenih djela izjasnilo 52,9 posto Švicaraca, a protiv ih je bilo 47,1 posto. Švicarci su sa 54,2 posto glasova odbacili protuprijedlog vlade prema kojem bi sud uzimao u obzir težinu kaznenih djela i svaki slučaj razmatrao pojedinačno. Po prijedlogu populističke švicarske narodne stranke (SVP), stranci koji počine kaznena djela poput ubojstva, silovanja, te djela povezana s drogom ili prijevarom u sustavu socijalnog osiguranja bit će automatski protjerani iz zemlje.

LONDON - U Velikoj Britaniji je u noći između subote i nedjelje zabilježena rekordno niska temperatura kada je živa pala na - 17 stupnjeva Celzijevih u Walesu, dok na sjeveru zemlje i u Irskoj i dalje pada jaki snijeg. Britanske i irske meteorološke službe i vlasti dviju zemalja upućuju upozorenja vozačima na oprez zbog zaleđenih cesta. U Llysdinamu u Walesu temperatura je pala na -17,3 stupnjeva, koliko tamo do sada nikada nije zabilježeno. Meteorolozi navode da bi ta oštra hladnoća, kojoj pridonose hladni vjetrovi sa sjeveroistoka Europe, mogla potrajati cijelog sljedećeg tjedna, te da bi u Škotskoj temperatura mogla pasti na - 20 .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙