FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB/DUBLIN - Irski premijer Brian Cowen kazao je u nedjelju navečer da su institucije Europske unije odobrile paket financijske pomoći za Irsku vrijedan više desetaka milijarda eura, koji je Irska zatražila ranije tijekom dana, javljaju agencije. Premijer Cowen nije naveo točan iznos pomoći, ali je rekao da su u tijeku pregovori o pojedinostima paketa pomoći koji bi trebao spriječiti raspad irskog bankovnog sustava i osigurati stabilnost eura. Analitičari su ocijenili da bi fond za pomoć Irskoj trebao iznositi između 80 i 90 milijarda eura. Ministri financija Europske unije pozdravili su irski zahtjev za financijsku pomoć EU-a jer takva pomoć čuva i financijsku stabilnost eurozone, rekao je povjerenik EU-a za gospodarstvo i monetarnu politiku Olli Rehn. Ministri su u nedjelju poslijepodne održali telefonsku konferenciju posvećenu irskom zahtjevu, rekao je Rehn agenciji Reuters. "Pozdravljamo zahtjev irske vlade za financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)", rekao je Rehn i istaknuo da "pružanje pomoći Irskoj čuva financijsku stabilnost Europe". Rehn je rekao da će stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a u Irskoj pripremiti pojedinosti paketa pomoći do kraja mjeseca i dodao da će to biti program trogodišnjeg zajma.

VARŠAVA - Poljaci su u nedjelju birali gotovo 48 tisuća lokalnih dužnosnika, na lokalnim izborima koji se smatraju važnim testom popularnosti stranaka uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine. Oko 30 milijuna građana s pravom glasa biralo je 2500 gradonačelnika i načelnika općina, te više od 46 tisuća drugih lokalnih dužnosnika. Prema anketama na izlasku s birališta, dosadašnja gradonačelnica glavnog grada Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz, članica vladajuće Građanske platforma (PO), ponovno je izabrana s 51,6 posto glasova. Ankete uoči izbora sugerirale su da se smanjila prednost vladajućeg liberalnog PO-a premijera Donalda Tuska pred glavnom oporbenom konzervativnom strankom Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog.

SINGAPUR - Globalna emisija ugljičnog dioksida koji zagrijava planet na putu je da u 2010. postigne rekord, potaknuta rastućim gospodarstvima Kine i Indije i njihovu oslanjanju na ugljen, navodi se u godišnjoj studiji objavljenoj u Singapuru u ponedjeljak. Global Carbon Project, konzorcij međunarodnih istraživačkih organizacija, također je naveo da je godišnja emisija ugljičnog dioksida u 2009. pala za 1,3 posto u odnosu na 2008. zbog globalne financijske krize. Pad je, međutim, manji od polovice procjene od prije godine dana. "Pravo je iznenađenje što smo očekivali veći pad emisija od izgaranja fosilnih goriva zbog financijske krize", rekao je Pep Canadell, izvršni ravnatelj Global Carbon Projecta i jedan od koautora studije objavljene u posljednjem izdanju časopisa Nature Geoscience.

WELLINGTON - Drama u novozelandskom rudniku u ponedjeljak je ušla u četvrti dan, a još nema informacija o tome kada će početi operacija spašavanja 29 rudara zarobljenih u rudniku nakon podzemne eksplozije. Spasilačke ekipe i rudari u stalnoj su pripravnosti kod rudnika ugljena Pike River i čekaju odobrenje da mogu ući u rudnik i pokušati izbaviti 29 rudara zatočenih od petka nakon eksplozije. Vlasti kažu da se ne može pokušati spašavanje dok razine toksičnih plinova nose opasnost izazivanja nove eksplozije koja bi ugrozila i spasitelje. U ponedjeljak ujutro je izvješćeno da je na pola puta bušenje rupe kroz 150 metara stijene kroz koju bi se uzeli uzorci zraka i spustili mikrofoni za osluškivanje znakova života u rudniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙