FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati nastoje ublažiti napetosti među Korejama

WASHINGTON, 27. studenog 2010.(Hina) - Diplomati u subotu rade na ublažavanju napetosti između dviju Koreja pošto je Sjeverna Koreja upozorila na "nepredvidljive posljedice" ako SAD ispune najavu dolaska nosača zrakoplova u Žuto more radi zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, izvijestio je CNN.

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi razgovarao je sa svojim ruskim, američkim i japanskim kolegama, a kineski državni savjetnik Dai Bingguo, koji je posjetio Seoul, poručio je da treba sniziti temperaturu u dugo godina zapaljivoj regiji.

Diplomatska ofenziva pokrenuta je nekoliko dana nakon pogibije četiri Južnokorejaca u topničkom napadu Sjeverne Koreje na otok Yeonpyeong u blizini sporne morske granice.

Pjongjang tvrdi da je Južna Koreja isprovocirala taj napad, jer su granate ispaljene tijekom južnokorejske vojne vježbe završile u vodama Sjeverne Koreje.

Južna Koreja održavala je devetodnevnu pomorsku vježbu pod nazivom "Hoguk" u spornim pograničnim vodama kada je Sjever započeo granatiranje, na što je Jug uzvratio vatru.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u subotu je osudila Južnu Koreju i Sjedinjene Države za izazivanje krize.

"Ako SAD dođe sa svojim nosačem zrakoplova u Zapadno more Koreje, nitko ne može predvidjeti posljedice koje će slijediti", upozorila je KCNA.

Borbena skupina nosača zrakoplova USS George Washington u nedjelju bi se trebala pridružiti snagama Južne Koreje u četverodnevnoj vojnoj vježbi u Žutom moru, ispred zapadne obale Korejskog poluotoka.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Nicole Thompson nazvala je prijetnje Pjongjanga "pretjeranima".

"To je samo još jedan primjer unutarnje propagande Sjeverne Koreje. Sjeverni Korejci već mnogo godina, uključujući i izgred s ratnim brodom Cheonan, izvode provokativne akcije. To nema nikakve veze s američkim akcijama", rekla je Thompson za CNN, aludirajući na potapanje južnokorejske korvete u ožujku ove godine kada je poginulo 46 mornara.

Diplomati, koji traže smanjivanje napetosti i povratak na šesterostrane razgovore sa Sjevernom Korejom o njezinoj denuklearizaciji, užurbano se trude spriječiti nova neprijateljstva.

SAD, Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja i Sjeverna Koreja su šest zemalja koje su bile uključene u razgovore, prekinute od 2008.

"Te strane trebaju pozvati DPR Koreju i Južnu Koreju da pokažu smirenost i suzdržanost, da održe dijalog i nastave kontakte, a ne da poduzimaju radnje koje bi dovele do eskalacije sukoba", citirala je službena kineska novinska agencija Xinhua riječi kineskog ministra vanjskih poslova Yanga Jiechija.

Yang i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov "istaknuli su potrebu da se spriječi ekslalacija i potiče ublažavanje napetosti", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Xinhua je prenijela izjavu japanskog ministra vanjskih poslova Seijija Maehare da je njegova zemlja "spremna raditi zajedno s Kinom kako bi zajednički očuvali mir i stabilnost na Korejskom poluotoku".

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley je rekao da je američka državna tajnica Hillary Clinton razgovarala s ministrom Yangom u petak i "ohrabrila Peking kako bi dao do znanja Sjevernoj Koreji da je njezino ponašanje neprihvatljivo".

U međuvremenu se kineski državni savjetnik Dai Bingguo sastao s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Kim Sung-hwanom u Seulu kako bi razgovarali o smirivanju napetosti.

Zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje Kina je kritizirala u petak ističući da se održavaju u kineskom gospodarskom pojasu bez dozvole Pekinga.

SAD je pak poručio da su to vježbe obrambene naravi, da naglašavaju jake veze između Južne Koreje i SAD-a te odvraćaju od mogućeg napada.

Kapetan fregate Jeff Davis, glasnogovornik američke 7. flote, najavio je da na vježbama neće biti gađanja bojevim streljivom zbog gustog pomorskog prometa u tom području. Vježbe će uključivati protuzračne i protubrodske napade te vježbe komunikacije, razmjenu stručnjaka, logističku potporu i vježbe popune. Primjerice, korejski tanker punit će gorivom američki brod, kazao je Davis.

Najavljeno je da će vojne vježbe početi oko podneva u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙