FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja krši UN-ove sankcije izvozom oružja

WASHINGTON , 12. studenog 2010. (Hina/dpa) - Stručnjaci UN-a optužili su Sjevernu Koreju zbog kršenja sankcija UN-ova Vijeća sigurnosti - izvoza nuklearne i raketne tehnologije, izvijestio je u četvrtak CNN, pozivajući se na izjave UN-ovih diplomata.

Sedmočlani panel u izvješću je naveo kako je Sjeverna Koreja sudjelovala u "nuklearnim aktivnostima i onima vezanim za balističke rakete u određenim zemljama, poput Irana, Sirije i Mianmara",

Panel je na 75 stranica izvješća pozvao da sve zemlje članice UN-a obrate posebnu pozornost na sprječavanje takvih aktivnosti. Pyongyang je sankcije prekršio "maskirajući" financijske transakcije korištenjem "neformalnih mehanizama transfera, lažnih tvrtki i tomu slično.

Zemlja je razvila visokosofisticiranu međunarodnu mrežu za akviziciju, marketing i prodaju oružja i vojne opreme, prenio je CNN. Izvoz oružja postao je jedan od glavnih izvora strane valute za Sjevernu Koreju. Posljednje sankcije, UN je Sjevernoj Koreji uveo u svibnju 2009., pošto je ondje izveden nuklearni pokus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙