FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: tvrdnje Sjeverne Koreje o nuklearnim aktivnostima zabrinjavajuće, ali ne i kriza

, 22. studenog 2010.(Hina) - Tvrdnja Sjeverne Koreje da je izgradila novi objekt za obogaćivanja urana je "zabrinjavajuća" i "korak u krivome smjeru", ali "ne predstavlja krizu", ocijenio je u ponedjeljak glasnogovornik američkog State Departmenta.

"Mi ćemo procijeniti potencijalne implikacije sjevernokorejske sposobnosti obogaćivanja urana, radimo istraživanje" prije odluke kako na to odgovoriti, rekao je glasnogovornik Philip Crowley na brifingu za novinare.

Ostavljajući otvorenom mogućnost da je novi potez Sjeverne Koreje samo "trik radi dobivanja publiciteta", Crowley je kazao da se radi o "koraku u krivom smjeru", ako se pokaže točnim da se radi o obogaćivanju urana.

Naglasio je da Pjongjang s programom obogaćivanja urana krši vlastita obećanja i svoje međunarodne obveze.

"To pojačava našu dugogodišnju zabrinutost oko tajne aktivnosti Sjeverne Koreje na obogaćivanju urana. Mi nećemo nagrađivati Sjevernu Koreju za loše ponašanje", rekao je Crowley.

Podsjetio je da Sjeverna Koreja često zna pribjeći provokativnim akcijama kako bi prisila SAD na neke ustupke, dodajući da to ovoga puta neće proći.

"To je očito važno pitanje, ne i kriza", komentirao je nedavno otkriće Pjongjanga da je u svom nuklearnom centru u Yongbyonu, sagradio pogon za obogaćivanje urana sa 2000 centrifuga i vrlo suvremenom kontrolnom sobom.

Sjeverna Koreja je 2006. i 2009. izvela dvije nuklearne probe, a američki stručnjaci procjenjuju da ima od 8 do 12 komada nuklearnog oružja. Svo to oružje izrađeno je na bazi plutonija, pa su nakon otkrića novog pogona za obogaćivanje urana, analitičari ocijenili da Sjeverna Koreja namjerava proizvesti modernije nuklearno oružje, uključujući i hidrogensku bombu, koja je pet puta razornija od atomske bombe iste nazivne snage.

Crowley je rekao da će Obamina administracija pozorno razmotriti raspoložive podatke o spornom objektu, uključujući izvješće američkog nuklearnog znanstvenika Siegfrieda Heckera, koji je nedavno posjetio objekt u Yongbyonu i tijekom vikenda javno upozorio na njegovo postojanje.

Glasnogovornik je rekao da Obamina administracija nije iznenađene otkrićem, jer je od 2002. i prije toga, SAD imao jake sumnje o tajnoj spsobnosti Sjeverne Koreje da obogaćuje uran.

Podsjetivši da je Pjongjang u zadnjih nekoliko godina izveo niz značajnih provokativnih poteza, od lansiranja projektila, nuklearne probe i potapanja južnokorejskog broda, Crowley je kazao kako stajalište SAD ostaje jasno, a to je da "Sjeverna Koreja mora poduzeti korake prema denuklearizaciji i ispunjavanju međunarodnih obveza koje je preuzela" u zajedničkoj izjavi sudionika šestostranih pregovora 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙