FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: završen 3. kongres hrvatskih arhitekata

SPLIT, 27. studenog 2010. (Hina) - Treći kongres hrvatskih arhitekata završen je danas kasno poslijepodne u Splitu zaključkom da je u idućih godinu i pol dana potrebno prihvatiti arhitektonsku politiku u Hrvatskoj, ali i upozorenjem kako postoje „interesne skupine“ koje u sprezi s mafijom doprinose bespravnoj izgradnji.

„Naša je želja da se arhitektonska politika u Hrvatskoj donese u idućih godinu i pol dana“, rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Hrvoje Hrabak na završetku trodnevnog rada kongresa.

Prvog dana kongresa potpisana je i zajednička izjava o poticanju donošenja dokumenta o arhitektonskoj politici u Hrvatskoj. Tu su izjavu, osim Hrabaka, potpisali još ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, predsjednik Hrvatske komore arhitekata (HKA) Tomislav Ćurković i predsjednik Savjeta za prostorno uređenje Republike Hrvatske Stjepo Butijer.

Hrabak je danas, na završetku trodnevnog skupa, upozorio kako je u Hrvatskoj bespravna izgradnja „pojela prostor“ te da su tomu doprinijele interesne skupine koje su u prenamjeni zemljišta bile povezane s, kako se izrazio, „mafijaškim dnom“.

Na upit novinara po završetku skupa na koje je interesne skupine mislio da su povezane s „mafijaškim dnom“, Hrabak je kazao kako su interesne skupine „svi oni vlasnici zemljišta koji su kupili poljoprivredno ili drugo jeftino zemljište te ga onda prenamjenom pretvorili u građevinsko zemljište“. Po Hrabakovim riječima u tim se aktivnostima ostvarivao „strašan profit“, a potom je gradnja na tom zemljištu „bila sljedeći korak u pranju novca“.

Kazao je kako se takve nepravilnosti ne mogu promijeniti „u jednom danu“ te da će za prekoret biti potrebno nekoliko godina.

Predsjednik Hrvatske komore arhitekata Tomislav Ćurković je u izjavi novinarima po završetku skupa upozorio da se u Hrvatskoj "urbicid" događa s gradnjom objekata do 400 metara četvornih površine te da je produkcija takvih objekata je veća od 50 posto ukupne gradnje. "Kvaliteta te arhitekture", dodao je Ćurković, "isključivo ovisi o odgovornosti projektanata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙