FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako ne vjeruje da je predstavljeni mali gospodarski rast od 0,2 posto u trećem ovogodišnjem kvartalu najava gospodarskog oporavka, ističući da je Hrvatska i dalje u dubokoj krizi i recesiji. "Bio bih sretan kada bih mogao reći i vjerovati da je ovaj mali gospodarski pomak od 0,2 posto najava nekakvog trenda, nekakve ekonomske oluje koja će zemlju dići iz letargije. Međutim, nije. Hrvatska je i dalje u dubokoj recesiji koja graniči s depresijom", poručio je Milanović na izbornoj skupštini Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Naglasio je da je industrijska proizvodnja prošloga mjeseca pala, da Hrvatska prestaje proizvoditi i da nije konkurentna, te da je iz krize neće izvući rast od 0,2 posto pod utjecajem turizma. "Iz krize su se prve izvukle zemlje koje proizvode", istaknuo je. Pozdravio je najave iz vlade o smanjenju donacija za predizborne kampanje, koje se, rekao je, što se SDP-a tiče mogu i ukinuti, ali i pozvao vladu da po uzoru na članice EU predloži i nova pravila nadzora nad trošenjem tog novca. Kritizirao je vladinu odluku, koju je jučer potvrdio Sabor, da se referendum o pristupanju Hrvatske u EU održi 30 dana prije parlamentarnih izbora iduće godine. "Referendum mjesec dana prije parlamentarnih izbora nije zdrava odluka, nije zdrava klima, bit će obilježen predizbornim nadmetanjem", rekao je. Na čelo Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a danas bi trebala biti izabrana Gordana Sobol, SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, koja je i jedina kandidatkinja za to mjesto.

RIJEKA

Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke Darinko Kosor danas je nakon izborne skupštine riječkog ogranka stranke na konferenciji za novinstvo rekao da će HSLS izlaziti samostalno na sve naredne izbore, a novoizabrano čelništvo riječkog HSLS-a ocijenio je jednim od najjačih timova političkih stranaka u Rijeci. Ovime kreće obnova HSLS-a u Rijeci, u kojoj više neće biti politike bez HSLS-a, kazao je Darinko Kosor, a novi predsjednik Gradske organizacije Alen Jugović kazao je da će težiti konstruktivnoj politici, a ne napadanju drugih. Nastojat ćemo pomoći da Rijeka iskoristi svoje komparativne prednosti u okviru Hrvatske, rekao je Jugović, koji je na toj poziciji zamijenio dugogodišnjeg predsjednika GO Željka Glavana. Glavan je kazao da će učiniti sve da HSLS u Rijeci s pomlađenom ekipom na čelu i iskustvom starijih članova postane stranka nade.

ROVINJ

Po završetku očevida nesreće koja se dogodila noćas na cesti Kanfanar - Rovinj istarska policija je izvijestila da su dvojica mladića koji su poginuli 22-godišnjaci, jedan iz Rovinjskog Sela a drugi iz Rovinja. Nesreća se dogodila oko 3,30 sati na cesti Kanfanar-Rovinj, na dionici između mjesta Putini i Rovinjsko Selo. Mladići su od silovitog udara vozilom u stablo poginuli na mjestu događaja, a zbog posve uništenog vozila u izvlačenju tijela sudjelovali su rovinjski vatrogasci. Do nesreće je došlo kad je mladić iz Rovinjaskog Sela koji je upravljao osobnim automobilom "peugeot 307" zbog neprilagođene brzine na mokrom i skliskom kolniku izgubio nadzor nad vozilom. Automobil je sletio s ceste, udario u stablo i zajedno s otkinutim stablom otklizio još 10-ak metara u jarak.

TOVARNIK

Kulturni centar "Kuća Antuna Gustava Matoša" u Tovarniku, u gradnju koje su vlada i grad Zagreb do sada uložili oko 7,5 milijuna kuna, poprimila je završne obrise budućeg izgleda i sadržaja, a već dvije godine gradi se na mjestu negdašnje Matoševe rodne kuće. Kuća s oko 1250 četvornih metara sastoji se od galerije stalnog postava, knjižnice i čitaonice, spomeničke knjižnice i dokumentacijskog centra, višenamjenske dvorane, suvenirnice i književnog kluba, a u dvorištu je predviđen prostor za scenske priredbe i događanja. Cijelo prizemlje bit će spomen-postav o Matoševu zavičaju Srijemu, Tovarniku, rodnoj kući i obitelji, kaže predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša i voditelj projekta Željko Anić. Posebno će zanimljiv biti dio postava osmišljen kao vagon putničkoga vlaka, budući da su Matošev život obilježila stalna putovanja, a nasuprotnim zidom će teći vremenska vrpca hrvatskih i svjetskih književnih i kulturnih događaja u Matoševo doba. Vagon je zamišljen kao postaje njegova života, među kojima su najvažnije Zagreb, Beograd i Pariz. U dnu vagona bit će rekonstrukcija sobe u kojoj je 1914. Matoš umro u bolnici Sestara milosrdnica.

SPLIT

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić danas je u nazočnosti mnoštva vjernika u splitskom naselju Sućidar blagoslovio novoizgrađenu crkvu čiji je liturgjski prostor s korom površine 390 metara četvornih. Prezbiterij u pozadini crkve krasi veliki mozaik koji je izradio slikar Josip Botteri Dini, a armirano betonske radove pri izgradnji nove crkve izvelo je splitsko građevinsko poduzeće "Konstruktor". Nadbiskup Barišić je u propovijedi naglasio kako "nema ljepšeg događaja od posvete crkve". "Ulazeći u Crkvu slavimo Boga, a izlazeći iz nje slavimo ljubav jedni prema drugim", istaknuo je. Po njegovim riječima često smo "opterećeni planovima koji su nečisti i udaljeni od Gospodina" te je nužan odlazak u crkvu radi "pročišćavanja". "Možda imamo prioritete, ali nemojmo odgađati susret s Gospodinom", dodao je nadbiskup Barišić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙