FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2009., suglasna da je po legislativi koja jamči manjinska prava Hrvatska dosegla visoku razinu, ali i pozvala na učinkovitiju provedbu tih propisa. Najkritičniji prema izvješću bio je Šime Lučin, koji je u ime SDP-a izrazio nezadovoljstvo što se i u sedmoj godini provedbe Ustavnog zakona zaključuje kako Hrvatska bilježi znatan napredak u ostvarivanju prava manjina, iako se Ustavni zakon, naglasio je, nedovoljno provodi. "Čini mi se da su najveći pomaci učinjeni tamo gdje treba novca, a tamo gdje ne treba nisu. To zabrinjava", poručio je, prozivajući vladu da je izdvajanje proračunskog novca, i to bez jasnih kriterija, jedino što čini na osiguranju provedbe manjinskih prava. "Politička volja vlade definirana je samo u 157 milijuna kuna koliko je lani izdvojeno za nacionalne manjine, ali ne i u političkim odlukama", dodao je. Lučin kaže i kako ga zabrinjavaju insinuacije da su manjine same krive što se Ustavni zakon ne provodi, ocijenivši da je takav stav samo izlika da se opravda nečinjenje. Na Lučinovo izlaganje reagirao je potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, ističući da za poteškoće u provedbi Ustavnog zakona odgovornost, uvjetno rečeno, podjednako snose i vlasti i manjine. "Da bi nacionalne manjine koristile prava moraju neki put podnijeti i zahtjev, jer nemaju obvezu korištenja tih prava", poručio je Uzelac, potrebnim ocijenivši osiguravanje političkih i svih drugih uvjeta koji bi manjinama pomogli u ostvarivanju prava.

ZAGREB - Uoči polaska 6. kontingenta Oružanih snaga RH u mirovnu misiju UNDOF na Golansku visoravan danas je u vojarni „Pleso“ priređen ispraćaj za njegove pripadnike, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Riječ je o prvoj skupini vojnika, dok je za drugu polazak predviđen početkom prosinca, a Kontingent će ukupno brojiti 95 pripadnika iz svih triju grana OSRH. Ispraćaju je nazočilo visoko izaslanstvo Oružanih snaga RH, na čelu sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH kontraadmiralom Zdenkom Simičićem i zapovjednikom Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH brigadnim generalom Vladom Šindlerom. Govoreći o posebnostima misije UN-a na Golanskoj visoravni u kojoj će vojnici provesti šest mjeseci, kontraadmiral Simičić im je poručio da sve njihove aktivnosti moraju biti usmjerene prema izvršenju zadaća. U tome mogu računati na potporu Glavnog stožera i svojih matičnih postrojbi. „Predstavljate Oružane snage, ali najviše zastavu koju nosite na ramenu i državu stvorenu u Domovinskom ratu. Budite ponosni na to“, poručio je zamjenik načelnika GS OSRH kontraadmiral Simičić.

ZAGREB - Klub zastupnika SDP-HSU i Nezavisne liste Tatjane Holjevac zaključio je sinoć u zagrebačkoj Skupštini da, kao i Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a, neće podržati drastično smanjenje socijalnih prava, osobito povećanje cijena jaslica, vrtića i dnevnog boravka u školama, kako je to predviđeno prijedlogom proračuna grada Zagreba za 2011., priopćeno je danas iz SDP-a. U smanjenje socijalnih prava u još jednoj kriznoj godini ne može se krenuti bez osnovnih podataka o tome koliko će se sredstava uštedjeti na temelju proizvoljno određenog takozvanog imovinskog cenzusa te se od predlagatelja proračuna traži da do drugog čitanja dostavi gradskim zastupnicima temeljitu analizu o tome koliko će građana biti pogođeno povećanjem cijena jaslica, vrtića, dnevnog boravka u školama te koliko će se predloženim restrikcijama stvarno uštedjeti, stoji u priopćenju. Bez toga o tako drastičnim promjenama ne može se ni raspravljati, a kamoli odlučivati, dodaje se.

SPLIT - Nekoliko dana nakon napada na 25-godišnjaka, kojem je u Sumpetru u blizini Omiša bokserom slomljena čeljust, policija je uhitila napadača, a kako se doznaje od splitsko-dalmatinske Policijske uprave, riječ je o maloljetniku. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog jer se sumnja da je u ponedjeljak, pošto ga je napalo više osoba, udario 25-godišnjaka bokserom u lice i teško ga ozlijedio, zbog čega je završio na liječenju u splitskoj bolnici. Teško je ozlijeđen 25-godišnjak dan nakon što je prigovorio 19-godišnjaku da ne vozi po noći motocikl s ugašenim svjetlima. Sutradan je 19-godišnjak uz potporu svojih prijatelja napao sumještanina te je sve završilo teškim ozljeđivanjem poslije kojeg se skupina nasilnika razbježala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙