FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eksperimentalni film "Pustara" Ivana Faktora u Parizu

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Dokumentarno-eksperimentalni film "Pustara" Ivana Faktora, premijerno prikazan prije tjedan dana u zagrebačkom kinu "Europa", danas će se predstaviti u Centru Pompidou u Parizu, u okviru programa "Rencontres Internationales", izvijestio je Hrvatski filmski savez (HFS).

Faktorov film snimljen je kamerom iz ruke, u subjektivnim kadrovima, a glavni je lik svjetlo koje otkriva likove i objekte, bez opterećenja kompozicijom kadra i upotrebe umjetne rasvjete. Istovremeno sa snimanjem loma svjetla snimljeno je i širenje zvuka te tišina, simbolički važna za pustare kao mjesta bez vidljive granice između neba i zemlje, zatvora bez ograda, glasnija od buke bilo kojeg grada, stoji u priopćenju.

Za taj skoro polusatni film, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, Faktor je napisao i scenarij, dok ga je snimio prerano preminuli Vedran Šamanović.

To je Faktorovo drugo sudjelovanje u programu "Rencontres Internationales", nastalom suradnjom između Pariza, Berlina i Madrida. Iz produkcije HFS-a u Madridu su bili predstavljeni filmovi "City Killer" Damira Čučića te "Das Lied ist Aus" i "Kangaroo Court" Ivana Faktora.

Multimedijalni umjetnik Ivan Faktor (1953., Crnac) bavi se eksperimentalnim filmom, fotografijom, videom i videoinstalacijama. Od 1979. kontinuirano sudjeluje u konceptualističkim akcijama i izložbama, izvodi performanse s video i filmom, postavlja instalacije te radi multimedijalne izvedbe u Hrvatskoj, Sloveniji i drugdje. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙