FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoren 1. međunarodni festival arheološkog filma u Hrvatskoj

SPLIT, 25. studenog 2010. (Hina) - Prvi međunarodni festival arheološkog filma u Hrvatskoj, na kojem će u dva tjedna, kako je najavljeno, biti prikazano devet filmova u konkurenciji i sedam izvan konkurencije, otvoren je večeras u splitskome Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, koji je i organizator tog festivala.

Tim festivalom, za koji je rečeno da će postati tradicionalan, Split i Hrvatska postaju deseti član europske udruge "Fedarcine", koja okuplja organizatore festivala arheološkog filma.

Otvorila ga je Memi Spyratou, ravnateljica Međunarodnog festivala arheološkog filma u Ateni, koji se pod nazivom "Agon" održava svake druge godine u tom gradu. Objasnila je da riječ "agon", po kojoj atenski festival nosi naziv, na grčkom jeziku znači okupljanje. Atenski festival "Agon" dodijelit će posebnu nagradu od 1000 eura filmu koji po njezinu izboru bude najbolji.

Održavanje festivala u Splitu financijski su pomogli Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija i grad Split.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić kao izaslanik ministra kulture Bože Biškupića istaknuo je kako arheologija ima "veliku važnost za hrvatsku državu" te će zato taj filmski festival pridonijeti približavanju javnosti katkad zaboravljene arheološke struke.

Nazočnima su govorili i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i splitska dogradonačelnica Anđelka Visković. Oni su rekli da će festival pridonijeti kulturnoj afirmaciji Splita, što je iznimno važno jer se taj grad kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙