FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru u popodnevnom dijelu zasjedanja kritizirali su izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2009. jer smatraju da nema nikakvih pomaka u energetskom sektoru, a izrazili su i sumnju u neovisnost Agencije, dok su vladajući isticali da je HERA uspjela sustavno i učinkovito uspostaviti energetsko tržište. Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki je izvijestio da su ukupni prihodi u 2009., uglavnom iz naknade za obavljanje energetske djelatnosti, bili 26 milijuna kuna ili šest posto viši nego godinu prije, dok su rashodi bili 15,6 milijuna. "HERA je potpuno podbacila u dvije najvažnije zadaće: nadzoru tržišta i regulaciji cijena", ocijenio je SDP-ov zastupnik Davor Bernardić i upitao je li HERA doista nezavisno tijelo ili je pod utjecajem HEP-a. "U izvješću nema ni cijelog niza štetnih ugovora vezanih uz HEP", naveo je Bernardić i upitao gdje je bila HERA kad se izvozila struja u mostarski TLM. Dodao je kako oporba traži izričit demantij hrvatske Vlade da želi privatizirati HEP i tako riješiti financijske probleme te izrazio sumnju da je to dio koalicijskog sporazuma HDZ-a i HSS-a. Usprotivila mu se HSS-ova zastupnica Marijana Petir zamolivši da "ne plaši građane s nečim što ne postoji". Iz redova oporbenih zastupnika bilo je i upita o opravdanosti postojanja HERA-e, no HDZ-ov zastupnik Davor Huška istaknuo je doprinos Agencije i u donošenju "trećeg paketa" energetskih propisa u EU koji će se primjenjivati u Hrvatskoj od slijedeće godine.

ZAGREB

Dopunu izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a od 14. listopada 2008. do 24. veljače 2010., saborska oporba popodne nije poduprla jer su, kako ističu, nakon salvi kritika očekivali značajnija poboljšanja, dok su vladajući pohvalili dopune jer, navode, pokazuju namjeru da se riješe nagomilani problemi na javnoj TV. Sabor je u srpnju ove godine vratio Programskom vijeću HRT-a izvješće na doradu, nezadovoljan zastupljenošću promicanja ravnopravnosti spolova i zastupljenošću nacionalnih manjina. Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas je rekao kako Vijeće sada djeluju u nemogućim uvjetima krnjeg sastava, sa šest, umjesto 11 članova, ali da će na tematskim sjednicama razmotriti sve primjedbe i prijedloge zastupnika. V.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac je u izvješću o poslovanju javne televizije u 2009. upozorio na gubitke veće od 105 milijuna kuna, uglavnom zbog smanjenja prihoda od marketinga. "SDP ne može prihvatiti ovo izvješće jer ga je sastavio provizorij, a ne legitimno Programsko vijeće", ustvrdio je Antun Vujić i optužio vladajuću saborsku većinu da nije omogućila izbor novih članova Vijeća. Sunčana Glavak (HDZ) je pak pozdravila napore sadašnjeg vodstva da se stanje na HRT-u "dovede u red" ali i upozorila kako i nadalje u Informativnom programu odnosno središnjem Dnevniku HTV-a teško prolaze teme poput milijunskih investicija i inozemnih ulaganja.

ZAGREB

"Zelena ekonomija" je budućnost u koju treba ulagati, jer danas gospodarski razvoj ovisi o ulaganjima u razvoj "zelenih tehnologija", istaknuo je državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski na otvorenju Regionalne konferencije o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti u Zagrebu. Dodao je kako samo razvoj novih tehnologija može smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO 2). Ukupna ulaganja u zaštitu okoliša u Hrvatskoj u idućih 10 do 12 godina procjenjuju se na oko 10 milijarda eura, što će sigurno pridonijeti gospodarskom razvoju. "Vjerujem da ćemo uspjeti ovu ekološku i gospodarsku krizu iskoristiti kao poticaj za razvoj", rekao je Ružinski. Napomenuo je kako moramo prihvatiti međunarodne obveze, ali nam moraju poslužiti kao poticaj za razvoj te da ulaganja u zaštitu okoliša treba iskoristiti kao investiciju, a ne kao trošak. Proizvodnjom zelene energije moramo potaknuti veću opću proizvodnju, uključiti se u globalni sustav te tu proizvodnju dovesti u Hrvatsku. U Hrvatskoj je razvoj "zelene ekonomije" počeo s gospodarenjem otpadom, kad je otvoreno više od 4000 novih radnih mjesta i izgrađeni novi pogoni za iskorištavanje vrijednih svojstava iz otpada, a više od milijardu dolara ulaže se u modernizaciju rafinerija, rekao je državni tajnik Ružinski.

ZAGREB

Klub zastupnika HDZ-a na sjednici zagrebačke Gradske skupštine neće podržati prijedlog zagrebačkog proračuna jer on, uz ostalo, dira standard obitelji s malom djecom, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare zastupnici zagrebačke Gradske skupštine Jasen Mesić, Margareta Mađerić i Stanko Gačić. Ističući kako katastrofalan prijedlog zagrebačkog proračuna za HDZ nije iznenađenje, Mesić je rekao kako je višegodišnje razbacivanje novaca i financiranje kampanja moralo dovesti do smanjenja proračuna od gotovo milijardu kuna. "Licemjerno je, neodgovorno i lažno od pročelnika gradskog Ureda za financije Slavka Kojića da danas napada državu i vladu da je država nekom nešto uzela, a on je kroz sve ove godine glavni kreator zagrebačkog proračuna kada su stvarani dugovi od nekoliko stotina milijuna kuna i kada su se netransparentno trošili novci na razne populističke projkte", kazao je. Naglasio je kako se u državnom proračunu ne diraju plaće, mirovine te naknade za djecu, a Kojić na uštrb djece i vrtića želi "popraviti krvnu sliku proračuna".

ZAGREB

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) grada Zagreba kritizirala je danas na konferenciji za novinare predloženi gradski proračun, ocijenivši da nije ni pronatalitetni ni razvojni, već pokušaj da gradonačelnik izbori što više utjecaja mimo Gradske skupštine te da se "eventualno isprovociraju prijevremeni izbori". Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Velimir Srića je, naglasivši da proračun "trenira strogoću" na mladima i djeci, iznio podatak da su stavke za osnovno školstvo manje za 16 posto, srednje za 11 posto, a novčana pomoć za novorođenčad čak 30 posto. Ističe da u proračunu raste stavka s 40 na 42 milijuna kuna za donacije privatnim i vjerskim vrtićima, a istovremeno cijena javnih raste. Poskupljenje dječjih vrtića i dnevnog boravka u školama neprihvatljivi su, smatra Srića, dok se pravednije ne raspodijeli teret krize. Prigovorili smo proračunu da je preambiciozan, t.j. da su neki prihodi prenapuhani, poput očekivanih stavki od prireza i poreza, nastavio je. Proračun u prvi plan stavlja građevinarstvo, a to pokazuje da unatoč krizi grad želi mešetariti terenima, ustvrdio je, dodavši da je loša poruka i smanjenje stavke za male poduzetnike, zanatstvo i obrtništvo. Također, kritizirao je porast troškova za gradonačelnikov ured za 20 milijuna kuna.

OSIJEK

Predsjednik HSP-a Danijel Srb izjavio je danas u Osijeku kako nitko od članova karlovačke organizacije mladeži HSP-a neće biti kažnjen ili isključen iz stranke zbog izražavanja potpore antifašizmu i osude fašizma, ali da se moraju kazniti zločini koje je u Hrvatskoj za sobom ostavio antifašizam. Na konferenciji za novinare Srb je, na novinarski upit da komentira medijske napise da se članovima karlovačke mladeži HSP-a prijeti izbacivanjem iz stranke, jer su osudili fašizam kao zlo, a antifašizam ocijenili pozitivnim europskim naslijeđem, kazao kako je riječ o "podmetanju mladim ljudima, koji se nisu snašli, u trenutcima kad se govorilo o Vukovaru, i kad se nametnula tema o postavljanju spomen-ploče Većeslavu Holjevcu". Ocijenio je kako je "time isprovociran jedan odgovor koji, u biti, uopće nije bio takav". "Za razliku od Engleske, SAD-a i Francuske antifašizam je u Hrvatskoj za sobom ostavio stravične zločine, za koje nitko nije odgovarao", ustvrdio je predsjednik HSP-a. Dodao je kako se "svi ti zločini moraju sankcionirati", a odgovornost za njih individualizirati i odgovorne pojedince kazniti, jer "dok se to ne dogodi, cijeli taj pokret nosi odgovornost za stravične pokolje nad hrvatskim stanovništvom".

DUBROVNIK

More i priobalje na području Pelješca i dalje se čisti od velikih količina organskog i anorganskog otpada, a do danas je očišćeno područje Žuljane i završava se područje Trstenika, a treba još očistiti najonečišćenije uvale - Zaglavak, Dingački škoj i Prapratno. Osim djelatnika Javnoga komunalnog poduzeća Bilan iz Orebića i članova Udruge Bofor iz Vignja u čišćenju, koje je počelo jučer, sudjeluju komunalne tvrtke s orebićkog područja, ronioci iz Trstenika i Šibenika predvođeni Kristijanom Curavićem, članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik i Mljet te ekološki brodovi. Načelnik orebićke općine Tomislav Jurjević procjenjuje da će čišćenje potrajati tjedan dana, a Kristijan Curavić da bi za čišćenje podmorja trebalo desetak dana i u njemu bi trebalo sudjelovati 50-ak ljudi koji najprije moraju utvrditi količinu otpada pod morem. Kad je riječ o onečišćenje mljetskog područja, odnosno nacionalnog parka, ravnatelj Osvin Pečar kaže kako se isti problem ponavlja iz godine u godinu, osobito tijekom jeseni zbog jaka juga koje donosi smeće iz južnih krajeva mahom iz Albanije, odnosno Italije i Grčke. Dodaje kako smeća ima i na Mljetu, ali ne više nego proteklih godina. Brane su postavljene na mljetska jezera i obično zaustave veće količine smeća, istaknuo je. Tijekom čišćenja dogodio se i manji izgred kad se ronilac Kristijan Curavić ubo na iglu.

PULA

Na temelju preporuke gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, pulski gradonačelnik Boris Miletić donio je odluku kojom se osobe koje su prijavile štetu od poplave u naseljima Štinjanu i Velom Vrhu te u užemu gradskom središtu oslobađaju od plaćanja komunalne naknade 2011. godine, priopćeno je danas iz grada Pule. Nakon elementarne nepogode uzrokovane olujnim nevremenom, koje je 24. i 25. rujna pogodilo Pulu, građani i pravni subjekti prijavili su Gradskoj upravi ili mjesnim odborima štetu od poplave u kojoj su najviše stradala naselja Štinjan i Veli Vrh te uže gradsko središte. S tim u vezi, gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u Puli razmotrilo je prikupljene podatke te predložilo da se fizičkim osobama - vlasnicima objekata na područjima koja su najviše stradala u poplavama pomogne tako da se oslobode od plaćanja komunalne naknade 2011. godine. Povjerenstvo je ujedno utvrdilo da je prijavljena šteta od poplava 20 posto manja u odnosu prema proračunskom prihodu grada Pule u prošloj fiskalnoj godini te da nema osnove da se pomoć za ublažavanje i uklanjanje posljedica elementarne nepogode traži iz državnog proračuna, navodi se u današnjem priopćenju za javnost grada Pule.

ZADAR

Na svečanoj sjednici zadarskoga gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika Sv. Krševana gradonačelnik Zvonimir Vrančić je rekao da kriza nije zaobišla ni taj grad, no da je unatoč svemu završeno nekoliko važnih projekata, od kojih je projekt odvodnje u Arbanasima i Diklu od 22 milijuna kuna - najvrjedniji. Vrančić je također spomenuo 10 milijuna kuna vrijednu izgradnju ceste za Novi Bokanjac, trgovačkog centra "SuperNove" te, kako je rekao, izgradnju, na koju su posebno ponosni - Poljane pape Ivana Pavla II., za koju je izdvojeno oko 15 milijuna kuna. Gradonačelnik je također najavio nastavak velikih gradskih projekata - izgradnju sustava odvodnje i nastavak gradnje Luke "Gaženice". Ocijenio je da je i u otežanim gospodarskim uvjetima gradska uprava uspjela na pravedan način udovoljiti potrebama svih građana, za koje se grad obvezan brinuti. U nastavku svečane sjednice uručene su nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama. Nagradu grada Zadra za životno djelo ove su godine dobili akademik Ante Stamać za zasluge u području znanosti, kulture i umjetnosti te Giuseppe Gierga za uspjehe u području športa.

OBROVAC

Inicijativa građana Obrovca počela je kampanju protiv izgradnje tvornice cementa "Brčić - Fassa" u Kruševu te su na današnjoj konferenciji za novinare najavili potpisivanje peticije i ustavnu tužbu. Smatraju da je tvornica opasna za zdravlje Kruševljana i stanovnike obližnjih mjesta te da u rješenju ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o objedinjenim uvjetima za gradnju tvornice neki dijelovi nužni za dobivanje takva rješenja ne odgovaraju istini. Predstavnik inicijative Marinko Karamarko navodi da stanovnici Kruševa žive 50-ak metara od buduće tvornice i boje se cementne prašine koja je, kako tvrdi, kancerogena. "U rješenju piše i da u blizini tvornice nema atraktivna turističkog zemljišta, a to je neistina, kao i da ne postoji vrijedno šumsko područje, a samo 200 metara od tvornice počinje jedna od najljepših šuma u Bukovici sa stoljetnim hrastovima. Oni to nisu znali ili nisu htjeli znati, a studija je naručena za izvođača radova", ustvrdio je predstavnik inicijative Marinko Karamarko. "Stanovnici Obrovca, Kruševa i okolnih mjesta još trpe posljedice nečiste industrije i najveće industrijske pogreške u bivšoj državi, tvornice glinice", a danas ih očekuje nova borba. Predsjednica udruge Eko Zadar Atana Grbić-Martinović ističe kako su izravno ugroženi i svi građani Zadra, jer se gradnja tvornice planira na samo dva kilometra od predjela rijeke Zrmanje, iz kojeg zadarski "Vodovod" crpi gradsku vodu.

ZAGREB

Knjiga - katalog "100 djela Ivana Meštrovića" stalnog postava Atelijera "Meštrović" predstavljena je danas u Muzeju Mimari, a objavljena je u povodu 50. obljetnice (1959.-2009.) tog atelijera u Zagrebu. Publikaciju je objavila muzejska institucija Muzeji Ivana Meštrovića. Autorica knjige je Ljiljana Čerina, muzejska savjetnica Atelijera "Meštrović", a koncepta i dizajna ugledni hrvatski dizajner Boris Ljubičić. Objavljene fotografije realizirali su Damir Fabijanić i Boris Ljubičić. Publikacija je rezultat dugogodišnjega prikupljanja podataka te znanstveno-stručne obrade života i umjetničkog rada Ivana Meštrovića, istaknuto je na predstavljanju. Na 224 stranice kataloga "100 djela Ivana Meštrovića" obrađena su djela stalnog postava.

ZLATAR

Na Županijskom sudu u Zlataru danas je počelo suđenje Zoranu Đorđievskom (49), optuženu za krijumčarenje 999,9 grama kokaina koje je 22. rujna prevozio preko graničnog prijalaza Macelja u Hrvatsku. Zagrebački ugostitelj Đorđievski uhićen je u akciji Nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta, kad su u njegovu BMW-u pronađena su dva paketića droge i od tada se nalazi u pritvoru. Đorđievski je predsjedniku sudskog vijeća sucu Petru Šakiću izjavio da se ne osjeća krivim po navodima u optužnici koju je podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru. Branio se da mu je droga podmetnuta te da je mislio da prevozi novac i vrijednosne papire iz Njemačke u Banju Luku. "Mislim da mi netko podmeće jer imam saznanja o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, a nekomu ne odgovara da to iznesem u javnost", rekao je Đorđievski. U srijedu su na sudu ispitane sudske vještakinje za daktiloskopiju i toksikologiju, Jasna Matković i Ljubica Tomašek, koje su potvrdile da je nađen jedan valjani trag na paketiću koji pripada optuženiku, odnosno da je riječ o drogi kokainu. Presuda Đorđievskomu bit će izrečena u ponedjeljak. Inače, protiv Đorđievskog se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi ponovljeni postupak zbog otmice.

RIJEKA

Policija je uhitila 52-godišnjaka iz Opatije zbog sumnje da je pokušao iznuditi milijun kuna od vlasnika restorana u Opatiji, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava (PU). Utvrđeno je da je 52-godišnjak od 14. studenoga SMS porukama prijetio 33-godišnjem vlasniku restorana otmicom djece ako mu ne plati milijun kuna. Policija je jučer uhitila osumnjičenog za kažnjivo djelo iznude u pokušaju, a protiv njega će podnijeti posebno izvješće državnom odvjetništvu.

ZAGREB

Nova glasnogovornica Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja će na tu dužnost stupiti u početku iduće godine, sadašnja je voditeljica Vijesti na RTL-u Dorotea Lazanin-Jelenc. Kako je večeras priopćio HRT, natječaj za glasnogovornika objavljen je u listopadu, a Lazanin-Jelenc odabrana je između više od 30 kandidata. Ona će početi s radom na HRT-u početkom siječnja iduće godine, a dotad će, kako se doznaje na RTL televiziji, nastaviti voditi Vijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙