FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanske tvrtke protiv premijerovih useljeničkih kvota

LONDON, 23. studenog 2010. (Hina/AFP) - Britanski poslovni krugovi najavili su protuofenzivu kako bi vladu natjerali da odustane od izbornih obećanja o uvođenju kvota za useljenike što drže opasnim za gospodarstvo, a uvođenju takvih kvota protive se i sveučilišta koja se financiraju djelomice i školarinama stranih studenata.

Suočen s krizom i 8-postotnom nezaposlenošću, rekordnom u zadnjih 15 godina, konzervativni premijer David Cameron u izbornoj kampanji objavio je ambiciozan cilj da do 2015. smanji broj useljenika iz država nečlanica Europske unije na nekoliko desetaka tisuća godišnje.

Sadašnji broj useljenika iz takvih zemalja iznosi 196.000 na godinu.

Šest mjeseci je proteklo od Cameronova stupanja na dužnost i njegova vlada treba predstaviti put za provedbu plana, a poslovni krugovi zabrinuti su jer bi nove mjere mogle naštetiti visokoobrazovanim i visokokvalificiranim strancima jednako kao i onima koji takvih kvalifikacija nemaju.

Zbog smanjenja kvota viza za useljenike višenacionalne tvrtke mogle bi poslovanje iseliti iz Velike Britanije.

Nizozemska naftna grupa Shell upozorila je da bi "svako ograničenje moglo dovesti do iseljavanja pojedinih projekata u Nizozemsku i Sjedinjene Države". Japan je putem svog veleposlanstva dao do znanja da bi uvođenje kvota "natjeralo japanske tvrtke da smanje svoja ulaganja ili da se povuku".

"Pred vladom je sada gorak izbor: provesti politiku štetnu za zemlju ili odustati od izbornog obećanja", ocjenjuje Institut za javnopolitička istraživanja.

Savjetodavni odbor za imigracije predložio je prošli tjedan vladi da za iduću godinu smanji količinu useljeničkih viza između 13 i 25 posto za radnike koji dolaze izvan država Europske unije.

Uvođenjem kvota broj viza za strane studente iz zemalja nečlanica EU-a mogao bi pasti za dvije trećine.

Zbog toga su na uzbunu pozvala sveučilišta strahujući od topljenja izvora kojima se financiraju. Primjerice slavna Londonska škola za ekonomiju uvelike ovisi o školarinama koje plaćaju neeuropski studenti.

Zabrinutost su izrazili i znanstvenici jer se neki laboratoriji već žale da ne uspijevaju u Britaniju dovesti pojedine znanstvenike, napose iz Azije.

U listopadu je ukupno osam nobelovaca, Britanaca i onih koji rade u toj zemlji, prosvjedovalo protiv useljeničkih kvota. Otvorenim pismom izrazili su žaljenje što se zemlja odriče "mladih sjajnih talenata" i dovodi u opasnost svoj ugled znanstvene izvrsnosti.

Nobelovci su ogorčeni što je vlada do danas izuzeće odobrila samo jednoj profesiji: nogometašima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙