FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 2. studenoga

ZAGREB, 1. studenog 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 2. studenoga.

ZAGREB - Potpredsjednik Svekineskog Narodnog Kongresa Simayi Tieliwaerdi boravi u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u 10 sati (Ured Predsjednika, Pantovčak 241), predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem u 11 sati (Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6) i sa svojim domaćinom, potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimirom Šeksom u 16 sati.

WASHINGTON - Izbori za američki Kongres na kojima se bira puni saziv Predstavničkog doma s 435 mjesta s dvogodišnjim mandatom i trećina Senata, koji ima 100 zastupnika sa šestogodišnjim mandatom. Sve predizborne ankete najavljuju premoćnu pobjedu oporbenih republikanaca i promjenu ravnoteže snaga u Kongresu, uz osvajanje većine u Predstavničkom domu s oko 250 mjesta, te zadržavanje smanjene demokratske većine u Senatu s 51 ili 52 senatora. Demokrate očekuju loši rezultati i na izborima za zakonodavna tijela 50 saveznih država, te u 36 utrka za guvernere. Kampanja za izbore je bila najskuplja do sada s potrošenih oko četiri milijarde dolara, a glavne teme su bile gospodarstvo, imigracija, reforma zdravstva i velika državna potrošnja. Očekuje se odziv oko 45 posto birača.

BEOGRAD - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor boravit će u radnom posjetu Beogradu tijekom kojeg će predložiti da se otvorena sukcesijska pitanja među nasljednicama bivše SFRJ pokušaju riješiti "u paketu", nakon što je tu ideju prošlog tjedna već iznio predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor. Pahor je kao glavni cilj svojega posjeta Srbiji naveo učvršćivanje gospodarskih i političkih odnosa s tom zemljom, nakon što je Srbija napravila novi iskorak u približavanju Europskoj uniji, pri čemu će predstaviti i najveću slovensku investiciju u Srbiji ove godine.

LONDON - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy posjetit će Veliku Britaniju gdje će se sastati s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

MINSK - Njemački i poljski ministri vanjskih poslova, Guido Westerwelle i Radoslaw Sikorski, posjetit će Bjelorusiju gdje će se u ime Europske unije zauzeti za održavanje slobodnih i poštenih izbora u toj zemlji.

Dežurni:

Noć: Srđan Baković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙