FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Večeras odluka o puštanju Jurak i Barišića iz istražnog zatvora

ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Vlasnica tvrtke "Fimi medie" Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić, osumnjičeni u slučaju "Fimi media", večeras će biti dovedeni na zagrebački Županijski sud, gdje će sudac istrage temeljem zahtjeva USKOK-a odlučiti o ukidanju istražnog zatvora, doznaje se na sudu.

Ako državni odvjetnik, odnosno USKOK zatraži ukidanje istražnog zatvora sudac istrage ne mora ulaziti u razloge kojima se USKOK vodio, već odluku o ukidanju pritvora donosi automatizmom.

Ročište će biti održano u 18 sati, rekao je Hini glasnogovornik suda i sudac istrage Krešimir Devčić.

USKOK-ov zahtjev za ukidanjem istražnog zatvora protiv Jurak i Barišića poklopio se s jutrošnjim uhićenjem direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladina kojeg se, kako se neslužbeno doznaje, tereti zbog zaključivanja spornih ugovora s Fimi mediom Nevenke Jurak.

Ročište na kojem će se odlučiti o ukidanju istražnog zatvora protiv Jurak i Barišića uslijedilo je nakon što su oni u USKOK-u više puta detaljno iznosili svoju obranu.

Jurak se nalazi u pritvoru od kolovoza, a Barišić od kraja rujna zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a tereti ih se za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstva preko Fimi medie.

Posljednjim proširenjem istrage u slučaju Fimi media iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstava oštećeni u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera popeo se na više od 80 milijuna kuna. Za izvlačenje tog novca dosad je osumnjičeno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Zbog sumnje da su preko Fimi medie oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 26 milijuna kuna od četvrtka su u istražnom zatvoru i Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo,

Uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac su, prema sumnjama USKOK-a, izvlačili sadašnji i bivši čelnici HAC-a, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke ali i nekih ministarstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙