FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnik potvrdio da je uhićen Vinko Mladineo

ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo uhićen je jutros zbog zlouporabe položaja i ovlasti, potvrdio je Hini njegov odvjetnik Milenko Umićević, a neslužbeno se doznaje da ga se tereti zbog zaključivanja spornih ugovora s "Fimi medijom" Nevenke Jurak.

Mladineo se trenutno nalazi u prostorijama Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i očekuje se njegovo privođenje u USKOK kako bi mu se reklo zašto ga se tereti i dala mogućnost da iznese obranu, kazao je Umićević. Dodao je da je policija pretražila njegov dom i ured.

Nakon što Mladineo iznese obranu, USKOK će odlučiti hoće li donijeti rješenje o pritvoru.

Ako se to dogodi za očekivati je da će biti odveden sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučivati o eventualnom prijedlogu da mu se odredi istražni zatvor.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec nije želio govoriti o tom slučaju jer se radi u USKOK-ovom predmetu.

Posljednjim proširenjem istrage u slučaju "Fimi media" iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstava oštećeni u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera popeo se na više od 80 milijuna kuna. Za izvlačenje tog novca dosad je osumnjičeno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Nakon nekoliko proširenja istrage za najveću se štetu i dalje tereti bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić koji je preko Fimi medije Nevenke Jurak navodno izvukao čak 40 milijuna kuna.

On je i jedan od šestero osumnjičenih koji se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu. Osim njega i Nevenke Jurak, uhićene u kolovozu, u zatvoru su od četvrtka i Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, zbog sumnje da su preko Fimi medie oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 26 milijuna kuna.

Uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac su, prema sumnjama USKOK-a, izvlačili sadašnji i bivši čelnici HAC-a, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke ali i nekih ministarstava. Tako je bivši ministar unutarnjih poslova Ivice Kirin svjedočio o suradnji s tvrtkom Fimi media.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙