FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićeni čelnici HAC-a dovedeni u sjedište USKOK-a

ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Sva četvorica danas uhićenih čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) dovedeni su u sjedište USKOK-a koji ih sumnjiči da su to javno poduzeće u aferi "Fimi media" oštetili za oko 26 milijuna kuna.

Posljednji je pred USKOK-ove istražitelje, oko 17,30 sati, doveden član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar. Njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da će Sapunar u USKOK-u iznijeti svoju obranu te da su tijekom prijepodneva iz poslovnih prostora HAC-a policijski službenici odnijeli službenu dokumentaciju.

Prije Sapunara u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici dovedeni su bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i dva bivša predsjednika uprave Mario Crnjak i Jurica Prskalo.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić ranije je potvrdio da su u istrazi nezakonitosti u Hrvatskim autocestama (HAC) uhićene četiri osobe koje se sumnjiči da su to javno poduzeće oštetili za gotovo 26 milijuna kuna. Potvrdio je i da su uhićenja povezana s aferom "Fimi media" u kojoj USKOK istražuje načine na koje su iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna državnih kuna.

Nakon Nevenke Jurak, vlasnice tvrtke "Fimi medija", preko koje su se spomenute nezakonitosti navodno provodile, uhićen je i bvši šef carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić. Oboje su u istražnom zatvoru, a do sada su pred USKOK-ovim istražiteljima u više navrata iznosili svoje obrane.

Uhićeni čelnici HAC-a terete se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja.

Nakon privođenja i ispitivanja u policiji oni su, prema odredbama novog Zakona o kaznenom postupku, odvedeni pritvorskom nadzorniku u jedinicu za zadržavanje, a odande na ispitivanje u USKOK.

Odluči li ih USKOK zadržati u istražnom zatvoru oni bi najranije sutra trebali biti dovedeni na zagrebački Županijski sud kako bi im sudac istrage Krešimir Devčić odredio istražni zatvor.

Većina do sada uhićenih u aferi "Fimi media" u istražnom su zatvoru ostajali zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti od ponavljanja djela za koja ih se tereti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙