FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: seminar o ublaživanju opasnosti od klizišta i poplava

DUBROVNIK, 22. studenog 2010. (Hina) - U poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas je počeo međunarodni seminar "Identifikacije rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublaživanje opasnosti od klizanja i bujičnih poplava u Hrvatskoj".

Riječ je o projektu koji je pokrenut 2008., a do 2015. zajedno ga provode japanski i hrvatski stručnjaci. Tim povodom u ožujku ove godine hrvatska i japanska vlada sklopile su međunarodni ugovor kojim se uz ostalo japanska vlada obvezuje da će darovati opremu za provedbu projekta u vrijednosti od četiri milijuna američkih dolara.

Petogodišnji projekt uključuje zajedničko istraživanje koje se provodi u Japanu i Hrvatskoj za utvrđivanje opasnosti i ublaživanje posljedica od klizišta i poplava u Hrvatskoj. A ciljevi su izrada karata rizika i razvoj uputa za njihovu primjenu u prostornom planiranju na osnovi utvrđene opasnosti.

Istraživanjima su pokrivena šira područja triju gradova: Zagreba, Splita i Rijeke, a provodit će se analize geodetskog i geotehničkog praćenja klizišta, istraživanja fizičkih i mehaničkih svojstava tla i stijena, analize zrakoplovnih i satelitskih snimaka.

Na skupu će biti predstavljeni radovi iz praćenja klizišta, bujica i blatnih tokova te izrada karata opasnosti. U radu skupa sudjeluje 45 znanstvenika iz Japana i Hrvatske te predavača iz susjednih zemalja BiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙