FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen projekt Matra "Reorganizacija kriminalističke policije - faza 2"

ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Projekt Matra "Reorganizacija kriminalističke policije - faza 2", vrijedan 300 tisuća eura i proveden u suradnji sa stručnjacima nizozemske policije, zatvoren je danas prigodnom svečanošću u Ravnateljstvu policije na kojoj su predstavljeni zaključci, a polaznicima seminara dodijeljeni certifikati.

Svrha projekta bila je pružanje pomoći hrvatskim tijelima u reorganizaciji kriminalističke policije uključujući jačanja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). U provedbi projekta educiralo se policijske službenike o modernom postupanju policije kroz podizanje svijesti o proaktivnom djelovanju policije i potpunoj primjeni koncepta policijskog postupanja usmjerenog kriminalističko-obavještajnim podacima.

Korisnik projekta je Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije, a provedba 2. faze reorganizacije započela je u studenome 2008. i završena u studenome ove godine.

Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Robert Bogdanić istaknuo je da je uspješnim završetkom Matre 2 u potpunosti preuzet i primijenjen organizacijski okvir i kriminalistički model zapadnoeuropskih policija, a osnovani su i regionalni uredi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Policija u suradnji s Državnim odvjetništvom rasvijetlila čitav niz korupcijskih afera u javnim poduzećima i velikim tvrtkama što je rezultiralo podizanjem brojnih kaznenih prijava, rekao je Bogdanić.

Nizozemski voditelj projekta Henko Jansen kazao je da je Hrvatska tražila potporu za reorganizaciju policijskih snaga kako bi se osposobili za borbu protiv organiziranog kriminala koji se, kako je rekao, u suvremenom svijetu doživljava kao rak, jer se u početku gotovo ne primjećuje, a kada se raširi predstavlja veliki problem.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan naglasio je da je bitan segment projekta Matra bila edukacija policijskih snaga uz pomoć nizozemskih stručnjaka, a uspješna suradnja s policijom preduvjet i za USKOK-ovu učinkovitost u suzbijanju kriminaliteta. Iskustvo nizozemskih kolega bilo nam je vrlo korisno, a kontinuirana edukacija preduvjet je učinkovitog rada, rekao je.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić kazao je kako će novostočena znanja pridonijeti učinkovitijem radu policije u suzbijanju organiziranog kriminaliteta. Pred završetkom je projekt praćenja nezakonitih migracija, rekao je Grbić i izrazio uvjerenost da će se dobra suradnja nastaviti i na budućim zajedničkim projektima.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner-Grubačić koja je rekla da Hrvatska i Nizozemska imaju mnoge sličnosti i pohvalila hrvatski napredak na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Načelnik regionalne policijske službe Utrecht Stoffel Heijsman koji je rekao da je globalizacija dovela do povećanja mobiliteta, a s time i do povećanih sigurnosnih ugroza, pa time i zahtjeva pred policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙