FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: skup "Korupcija kao društveni i medijski izazov"

SPLIT, 9. studenog 2010. (Hina) - Na današnjem seminaru u Splitu pod nazivom "Korupcija kao društveni i medijski izazov" istaknuto je da se mediji u Hrvatskoj u većoj mjeri trebaju aktivirati u borbi protiv korupcije, a upozoreno je da u medijima ima korumpiranosti koju treba istražiti.

Profesor sociologije na splitskome Pravnom fakultetu Zoran Malenica istaknuo je kako se u posljednjih 20-ak godina u Hrvatskoj nisu uklanjali uzroci korupcije, koja se, po njegovu mišljenju, "začela 90-ih godina prošlog stoljeća kao posljedica privatizacije". Istaknuo je da se u posljednjih sedam ili osam godina korupcija u Hrvatskoj "raširila", a samo se nekoliko udruga izravno bavi borbom protiv korupcije, što nije dovoljno.Po riječima prof. Malenice, hrvatskim se cestama kreće 200.000 neregistriranih vozila, što je također posljedica koruptivnog ponašanja.

Predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Igor Kanižaj istaknuo je da u Hrvatskoj nema sustava koji bi novinare educirao za izvješćivanje o korupciji.

Po njegovim riječima, praćenje korupcije "iznimno je opasno za novinare" jer je 2010. godine među ubijenim i napadnutim novinarima u svijetu 31 posto njih pratilo korupciju. Kanižaj je istaknuo kako je poznato da postoji korupcija i u medijima u Hrvatskoj, ali, unatoč tomu, od 1991. godine nije vođen nijedan postupak protiv korupcije u medijima.

Slobodni novinar Hrvoje Appelt rekao je kako činjenica da nije pokrenuta nijedna istraga o korupciji u medijima znači da se "političari još igraju medijima". Posebice je istaknuo kako je u Hrvatskoj "nepoznato vlasništvo lokalnih radijskih postaja" iako bi vlasnici po zakonu trebali biti upisani u registar, što često nije slučaj.

Ustvrdio je kako je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom desetak godina razvio "klijentelističku mrežu bez presedana u hrvatskoj povijesti" te čvrstu spregu s vlasnicima privatnih medija.

Također je rekao da bi trebalo "podvrgnuti istrazi i kooperante hrvatskih brodogradilišta jer su se i oni okoristili milijunima kuna od državnih subvencija od više desetaka milijarda kuna namjenjenih domaćim brodogradilištima".

Seminar "Korupcija kao društveni i medijski izazov" dio je regionalnog projekta "Interupcija korupcije". Taj regionalni projekt, kako je objašnjeno, uz potporu Opće uprave za proširenje Europske komisije, zajedno realiziraju: Institut Stine iz Splita, Medijske inicijative iz Sarajeva, Društvo za etičnost javnog djelovanja "Integritet" iz Ljubljane i Novosadska novinarska škola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙