FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP se protivi najavi smjene na čelu Instituta "Ruđer Bošković"

ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Gradska organizacija SDP-a Zagreba u današnjem se priopćenju oštro usprotivila Vladinoj najavi smjene ravnateljice Instituta "Ruđer Bošković" Danice Ramljak, zbog njenog odbijanja potpisivanja Ugovora o skladištenju nisko i srednje radioaktivnog otpada na Institutu smještenom u širem centru Grada Zagreba.

Nasilje i prisila nisu način rješavanja problema skladištenja otpada, tim više jer je, po njihovom mišljenju, upravo Vlada odgovorna je za nastali problem.

Vlada je na zatvorenoj sjednici i bez prethodne javne rasprave krajem prošle godine, donijela Odluku o skladištenju radioaktivnog otpada u sklopu Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu, kao središnjeg skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada iz cijele Hrvatske.

Za provedbu te Odluke Vlade zadužen je Državni zavod za zaštitu od zračenja i to na način da bez prethodne javne rasprave i informiranja javnosti o razlozima takvog rješenja potpiše ugovor sa Institutom o skladištenju otpada unutar centra grada Zagreba.

Pitanje trajnog rješenja za skladištenje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj jedan je od niza uvjeta za zatvaranje pregovora s Europskom Unijom (Poglavlja 15), u kojem je Hrvatska obećala napraviti centralno skladište za radioaktivni otpad u centru Zagreba, bez uvažavanja sigurnosnih i zdravstvenih standarda za odlaganje takve vrste otpada u gusto naseljenim i urbanim područjima, i bez provedene bilo kakve javne i stručne rasprave.

U priopćenju se podsjeća kako preporuke Međunarodne agencije za atomsku energiju predviđaju da se dugotrajno skladištenje radioaktivnog otpada ne smješta unutar gusto naseljenih područja.

Najnovijom direktivom Europske Komisije o odlaganju nuklearnog otpada koja je početkom studenog 2010. poslana na prihvaćanje, a koja će vrijediti i za Hrvatsku, utvrđeno je da se u odlučivanje o upravljanju nuklearnim otpadom mora uključiti javnost.

Danica Ramljak je odbijanjem potpisivanja Ugovora postupila odgovorno i stala je u obranu zakonitosti, struke, građana Grada Zagreba i cjelokupne javnosti za što zavređuje priznaje, a ne smjenu, poručuje se u priopćenju zagrebačkih SDP-ovaca, koje je potpisao predsjednik Davor Bernardić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙