FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: U SDP-u raste eurofobija

ZAGREB, 3. studenog 2010.(Hina) - Čelnici HDZ-ova Kluba zastupnika optužili su danas SDP da pokušava usporiti ulazak Hrvatske u EU, te ustvrdili da u toj stranci raste eurofobija, koja može biti opasna za završetak pregovora.

"HDZ neće dopustiti SDP-u da zaustavi put Hrvatske prema Europi i neće dopustiti zaustavljanje Hrvatske na putu prema prema pravnoj državi u kojoj su korupcija i kriminal iza nas", rekao je predsjednik Kluba Andrija Hebrang, na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je da je pokušaj zaustavljanja pregovora započeo u prošlu srijedu, kad je SDP zatražio izglasavanje nepovjerenja vladi koja vodi pregovore i premijerki Jadranki Kosor "koja je svojim osobnim zalaganjem otklonila glavnu zapreku i omogućila nastavak pregovora".

"Nastavak tih pokušaja najnovija je izjava gradonačelnika Rijeke i člana predsjedništva SDP-a Vojka Obersnela, koji je ustvrdio da treba na dvije godine odgoditi ulazak Hrvatske u EU. To je dokaz eurofobije u SDP-u koja raste, postaje opasna i može ugroziti put Hrvatske u EU", rekao je Hebrang.

Ustvrdio je da je SDP otpočetka bio suzdržan oko europskih nastojanja Hrvatske, "dok je HDZ u svom prvom programu 1989. jasno naznačio da je cilj neovisna hrvatska država koja će postati članica Europske zajednice".

"Tada je najveći broj članova SDP-a zapad proglašavao političkim protivnikom, a jedan trag te njihove nazadnjačke politike provlači se kroz svakodnevne ispade, što bi moglo naštetiti Hrvatskoj", rekao je Hebrang.

Podsjetio je da je SDP tražio i referendum o ulasku Hrvatske u Nato te da "Zoran Milanović stalno traži smjenu Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika i čovjeka koji je jedan od motora potrebnih da bi se iskorijenila korupcija i kriminal i koji u svemu tome ima podršku EU".

"Tu naziremo Milanovićev strah od svih istraga koji će zahvatiti članove SDP-a", kazao je Hebrang.

Istaknuo je da vlada ima zacrtan plan ulaska u EU i borbe protiv korupcije te da "ta akcija ne smije biti ugrožena zbog straha SDP-a od Europe, Mladena Bajića i borbe protiv korupcije".

Zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić usprotivio se, pak, izjavi predsjednice Nacionalnog odbora za praćenja pregovora Vesne Pusić (HNS) da je zločin vladino davanje avansnog jamstva brodogradilištu "3. maj" te da je takvu odluku vlada donijela pod pritiskom riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Bačić je naglasio da vlada jamstvo nije dala pod pritiskom, nego da je dulje vrijeme razmatrala tu mogućnost, te da "ne može biti zločin nešto što nije protivno zakonima".

"Tom odlukom vlada je osigurala posao za 3.000 škverana, mirno restrukturiranje i privatizaciju brodogradilišta i to ne može biti zločin", protumačio je.

Podsjetio je da je avansno jamstvo dano za brodove koji su ugovoreni prije nego što je Europska komisija utvrdila mjerila u pregovaračkom Poglavlju 8 - Tržišno natjecanje.

"Vlada je iskoristila tu mogućnost i nedopustivo je to zvati zločinom", rekao je Bačić, koji Vesni Pusić zamjera i što kritike nije iznijela na dan kad je Obersnel najavio da će, ne učini li to vlada, "3. maju" jamstva dati Grad Rijeka.

"Trebala je sugerirati svom koalicijskom partneru SDP-u da se to ne smije učiniti i tražiti ga da članu svog Predsjedništva kaže da ne provodi takvu odluku", rekao je Bačić.

Bačića su novinari zamolili da komentira i zahtjeve gradskih organizacija HDZ-a u Umagu i Novigradu da ministar obrazovanja Radovan Fuchs, istarski župan Ivan Jakovčić i predsjednik Talijanske unije Furio Radin podnesu ostavke zbog slučaja Marize Labinjan, koju je školski odbor Talijanske škole u Novigradu u dva navrata izabrao za ravnateljicu.

Predstavnici Grada, Županije i Zajednice Talijana stavili su veto na imenovanje ravnateljice koja je Hrvatica, raspustili školski odbor i imenovali ravnatelja talijanske nacionalnosti.

Nakon što se telefonski raspitao o slučaju, Bačić je kazao kako će predsjednik Županijske organizacije HDZ-a sutra razgovarati s nezadovoljnim šefovima lokalnih ogranaka i vidjeti o čemu se točno radi.

Samo imenovanje ravnatelja talijanske škole Bačić nije želio komentirati, ističući da će pričekati rezultate inspekcijskog nadzora koji je poslan u tu školu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙