FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, dolar ojačao

TOKYO, 27. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, a dolar ojačao, jer ulagači nisu sigurni koliko će biti agresivno popuštanje monetarne politike američke središnje banke, a pokolebalo ih je i oštro usporavanje gospodarskog rasta Južne Koreje.

U Hong Kongu su cijene dionica do 7,30 sati pale više od 1,5 posto, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Kini, Singapuru, i Australiji oslabili između 0,4 i 0,9 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati na gubitku 0,46 posto.

Jačanje dolara natjeralo je ulagače na povlačenje iz dionica u rudarskom sektoru, pa je MSCI indeks tog sektora jutros najveći gubitnik, s padom od 1,2 posto.

Loše je na tržište djelovao i podatak o usporavanju rasta u Južnoj Koreji. Rast bruto domaćeg proizvoda četvrtog po veličini azijskog gospodarstva usporio je u trećem tromjesečju na 0,7 posto, s 1,4 posto u prethodnom kvartalu, što ukazuje na slabost potražnje u svijetu.

No, ulagače najviše brine koliko će Fed biti agresivan u daljnjem labavljenju monetarne politike.

Wall Street Journal piše kako će američka središnja banka idućega tjedna vjerojatno uvesti program otkupa državnih obveznica vrijedan nekoliko stotina milijardi dolara kako bi izazvala pad kamatnih stopa te tako potaknula rast kreditiranja i gospodarstva.

No, možda će taj paket kvantitativnog popuštanja monetarne politike, praktično tiskanja svježeg novca, biti manji nego što se procjenjuje. Analitičari očekuju da će taj program dosegnuti vrijednost od oko 500 milijardi dolara.

No, moguće je da će Fed biti oprezan s novim mjerama.

Jučer je William Dudley, predsjednik Fedove podružnice u New Yorku, kazao da je daljnja akcija središnje banke vjerojatna ako se gospodarski izgledi ne poboljšaju. No, upozorio je i da Fed "ne može mahnuti čarobnim štapićem pa da svi problemi koji traju već neko vrijeme odmah nestanu".

Zbog opreza ulagača po pitanju agresivnosti Feda u popuštanju monetarne politike, dolar je na valutnim tržištima ojačao.

Tečaj eura jutros je potonuo s jučerašnjih 1,3940 na 1,3820 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je s jučerašnjih 80,80 na 81,60 jena.

Tečaj europske valute u odnosu na japansku stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 112,80 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙