FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske bure porasle, dolar stabilan

TOKYO, 19. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući ohrabrujućim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok se tečaj američke valute stabilizirao nakon što je Washington poručio da ne kani poticati izvoz devalvacijom dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Indiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto.

U Šangaju i Južnoj Koreji burzovni su indeksi pali oko 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, stagnirao na jučerašnjim razinama.

Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Citigroupa i Applea te jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu ohrabrili su azijske ulagače.

Po svemu sudeći, usporavanje rasta američkog gospodarstva u trećem tromjesečju nije ostavilo dubljeg traga na poslovanju većine tamošnjih kompanija, kažu analitičari.

Pozitivno je na ulagače djelovalo i smirivanje situacije na valutnim tržištima, nakon što je jučer američki ministar financija Timothy Geithner kazao da Washington neće devalvirati dolar kako bi potaknuo izvoz, ističući i kako niti jedna zemlja ne može slabljenjem svoje valute postići zdrav rast gospodarstva.

To je prvi puta od veljače da Geithner spominje snažan dolar, pa je to neke ulagače navela na prodaju valuta koje su u posljednje vrijeme osjetno jačale.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 posto. Krajem prošloga tjedna pao je na samo 76,14 bodova, najnižu razinu od prosinca prošle godine.

Ipak, analitičari ne očekuju znatniji oporavak dolara jer je sasvim izgledno da će američka središnja banka uskoro uvesti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara porastao je jutros s jučerašnjih 81,40 na 81,50 jena.

Euro je, pak, ojačao prema američkoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 1,3880 na 1,3910 dolara.

Europska je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 112,60 na 113,30 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙