FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović je ocijenio danas izjavu čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića "Politici" kontradiktornom ističući kako je posjet hrvatskog i srbijanskog predsjednika Vukovaru Stanimirović prvo ocijenio pozitivnim, a poslije učinio nešto protivno toj intenciji. "Mislim da Stanimirović kao čelnik jedne od stranaka vladajuće koalicije u Hrvatskoj ima posebnu obvezu raditi na pomirenju i u skladu s tim mora paziti što govori", smatra predsjednik Josipović.

Mislim da je apsolutno nekorektno kada se govori o uzrocima rata izvući pojedinačne slučajeve, istaknuo je Josipović odgovarajući na pitanje novinara prigodom današnjeg posjeta Ekonomskom fakultetu u povodu njegove 90. obljetnice. Rat je počeo u provedbi Miloševićeve politike. To je ključni početak i razlog rata, naglasio je hrvatski predsjednik dodajući kako to ne znači da se može zažmiriti na ubojstva srpskih civila i zločine nad njima. Taj zločin apsolutno treba osuditi, na tome se radi i bit će zasigurno još postupaka koji će se time baviti, ističe predsjednik. Stanimirovićevu formulaciju da je bilo vojske u vukovarskoj bolnici nazvao je krivom ili barem neopreznom. "To tako loše formulirano zvuči kao opravdanje zločina koji je tamo počinjen", drži Josipović. Sve da su i do zadnje osobe tamo bili vojnici, nisu smjeli biti pobijeni. To je ključno i tamo je učinjen zločin bez presedana u Hrvatskoj i zaslužuje samo našu osudu, poručio je hrvatski predsjednik. Stanimirović je u intervjuu beogradskoj "Politici" izjavio, uz ostalo, da rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te da postoje informacije da su u vukovarskoj bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike.

ZAGREB

U prigodi obilježavanja 90. obljetnice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta predsjednik Republike Ivo Josipović održao je danas predavanje "Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava" u kojem je istaknuo da građani Hrvatsku percipiraju kao visokokorumpiranu zemlju, ali da je on optimist i drži da Hrvatska ima europsku budućnost i da će pobijediti korupciju. Korupcija je zlo koje obilježava hrvatski politički, gospodarski, pa i akademski život i borba protiv nje je borba za demokraciju i napredak, poručio je Josipović. Podržao je izjavu premijerke Kosor koja se zalaže za nultu stipu tolerancije prema korupciji, istaknuvši da to ne znači samo represiju, već promjenu kulture i svijesti građana. "Korupcija je u Hrvatskoj postala stil življenja od zdravstva i školstva do prometa, a treba ju suzbijati na svim razinama i u svim sektorima", naglasio je Josipović. Upozorio je, da iako raspolažemo svim međunarodnim instrumentima, od institucija do zakona, praksa pokazuje da se oni ne provode na pravi način i da se njima ne postižu očekivani rezultati. Za razliku od nekih susjednih zemalja, korupcija u Hrvatskoj nije povezana sa nasilništvom, već sa sofisticiranim državnim strukturama, to pokazuje da je politika u Hrvatskoj do grla uvučena u korupciju i da se Hrvatskom upravljalo motivima osobne i grupne koristi, a ne zajedničkog interesa, ocijenio je Josipović. Posebno je istaknuo važnost kvalitetnog kaznenog zakonodavstva u koje bi trebao biti uključen efikasan sustav zamrzavanja i zapljene imovine.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući danas na traženje novinara podatak o više od 300 tisuća nezaposlenih i naznake da će taj broj još više rasti, rekao je da mjere gospodarskog oporavka, koje su načelno podržane od struke, traže još bržu provedbu, a neke od njih trebalo bi promijeniti ili dopuniti. Bez obzira na dolazeće izbore u roku od godine dana ne smijemo zanemariti reformu uprave, rekao je predsjednik istaknuvši kako ne misli samo na državnu, nego i lokalnu samoupravu. Bez toga će se teško ostvariti primjeren rezultat, ocijenio je Josipović. Smatra i kako treba odlučno ići u provedbu mjera kojima se potiče izvoz i mehanizmi porezne politike koji bi trebali biti puno poticajniji. Upitan hoće li se zajedno sa svojim posebnim savjetnikom za gospodarstvo Borisom Cotom sastati s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji ovih dana borave u Hrvatskoj u okviru redovitih konzultacija, odgovorio je kako to nije predviđeno. Gospodarstvo je u nadležnosti vlade, rekao je Josipović prigodom današnjeg posjeta Ekonomskom fakultetu povodom njegove 90. obljetnice. U slučaju da se dokaže da je bilo koja stranka financirana novcem sumnjivog podrijetla, upitan je li riječ samo o političkoj odgovornosti ili se radi i o kaznenoj odgovornosti, Josipović je odgovorio kako je svatko tko je u tome sudjelovao odgovoran. Onaj tko je nosio novac u torbi ozbiljno je povrijedio pravni poredak, ali je odgovoran i onaj koji ga je primio. "Baratanje s torbama keša nije dopušteno", rekao je Josipović.

ZAGREB

Vlasnica tvrtke "Fimi media" poslijepodne u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici počinje iznositi svoju obranu zbog sumnji da je preko njene tvrtke iz javnih poduzeća i ministarstava izvučeno više desetaka milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Termin za ispitivanje pred USKOK-ovim istražiteljima Jurak je dobila nakon što joj je danas rano poslijepodne produljen istražni zatvor za još tri mjeseca. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić istražni joj je zatvor produljio zbog sumnje da bi mogla utjecati na šezdesetak svjedoka koji još nisu ispitani u ovom postupku. USKOK koji je zatražio da se Nevenki Jurak produlji istražni zatvor ovoga puta nije tražio da ju se u Remetincu zadrži i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Nevenka Jurak prva je uhićena u aferi "Fimi media" još 9. kolovoza, a iako najprije pred istražiteljima nije željela govoriti o optužbama za koje se tereti njena je obrana kasnije ustvrdila da bi bilo vrlo loše da se do kraja postupka brani šutnjom. Inače iz istražnog je zatvora danas puštena njena suradnica Anita Lončar Papeš koja je pred USKOK-ovim istražiteljima iznijela svoju obranu.

ZAGREB

Odvjetnik poduzeća "Skladgradnja" danas je opovrgnuo medijske tvrdnje da su suvlasnici te tvrtke, u dogovoru s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, iz Hrvatskih autocesta (HAC) izvlačili milijune kuna, postupajući slično kao osumnjičenci u aferi "Fimi media". "U ime vlasnika 'Skladgradnje' braće Žužul i njihove tvrtke mogu ustvrditi da su takve medijske tvrdnje monstruozne laži", kazao je Hini odvjetnik Ante Madunić. Porekao je i sve kontakte vlasnika "Skladgradnje" s bivšim premijerom Sanaderom. "To su izmišljotine koje se koriste u druge svrhe i nemaju veze sa Žužulima", dodao je Madunić. Po njegovim riječima tvrtka "Skladgradnja" izravan ugovor s HAC-om sklopila je jedino za posao bojanja tunela Sveti Rok i Mala Kapela. Zbog tog je posla pokrenuta i istraga u tzv. "aferi HAC" u kojoj su čelnici tog javnog poduzeća osumnjičeni da su Skladgradnji namjestili bojanje tunela za nekoliko puta višu cijenu od tržišne. Sve ostale poslove na izgradnji autocesta "Skladgradnja" nije dobila izravno od HAC-a nego kao podizvođač velikih građevinskih poduzeća poput "IGH", "Industrogradnje" ili "Viadukta", tvrdi Madunić. Osim za zloporabe u "aferi HAC", teške 22 milijuna kuna, suvlasnika "Skladgradnje" Slavena Žužula Županijsko državno odvjetništvo tereti za zlouporabe položaja i ovlasti jer je navodno podnio lažnu poreznu prijavu kojom je svojoj tvrtki nezakonito pribavio 7,5 milijuna kuna, za koliko je platio manje poreza na dobit. Sumnjiči ga se i da je novcem tvrtke sebi kupovao raznu robu, namještaj, bijelu tehniku i sl. u iznosu oko pola milijuna kuna.

PULA

Radnici "Glasa Istre" treći dan štrajkaju i jutros su se, pošto im je uprava tvrtke jučer zapriječila ulazak u zgradu, ponovno okupili na puskoj rivi ispred zgrade u kojoj je redakcija, a trubeći su ih pozdravili mnogi Puljani koji su onuda prolazili automobilom. Glavna sindikalna povjerenica u "Glasu Istre" Maša Jerin izjavila je novinarima da je sindikat jučer Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se traži zabrana isključenja iz rada za radnike u štrajku. "To što radi Albert Faggian je nezakonito", poručila je Jerin. Pulski odvjetnik Tomislav Divić potvrdio je u izjavi za Hinu kako je jučer na temelju članka 282. Zakona o radu u ime sindikata Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se od suda traži da zabrani "isključenje iz rada koje je poslodavac poduzeo protiv radnika u štrajku". Poslodavac im je, naime, zabranio ući u zgradu u kojoj je redakcija. Zabrana isključenja iz rada, tzv. "lockout" može se provesti tek nakon osmog dana štrajka, i to za polovicu radnika, izjavio je odvjetnik Divić i dodao kako se u tom slučaju poslodavac nije toga držao. Također je rekao kako sud u tom slučaju odluku mora donijeti u roku od četiri dana te da je zato već za sutra u podne najavljeno prvo ročište. Radnike "Glasa Istre" u štrajku danas je podupro i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, koji je s njima bio ispred zgrade "Glasa Istre". "Trebalo bi stati na kraj tome da politika vlada medijskim prostorom. To je zapravo problem 'Glasa Istre', ali i osnovni razlog zbog kojega te novine prodaju manji broj primjeraka nego nekada", rekao je.

ZAGREB

Predsjednik Povjerenstva zagrebačke Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica o ispravcima dokumenata prostornog uređenja Tomislav Saucha danas je apelirao na gradonačelnika Milana Bandića da zatraži od pročelnika nadležnih gradskih ureda da dostave potrebne dokumente kako bi povjerenstvo moglo završiti s radom. "Ako gradonačelnik Bandić stoji iza ispravaka dokumenata prostornog uređenja i ako smatra da su učinjeni u skladu sa zakonom i Poslovnikom, neka naloži pročelnicima da ih dostave", kazao je Saucha u prostorijama Gradske skupštine na konferenciji za novinare održanoj umjesto sjednice povjerenstva budući da im, kako je rekao, gradski uredi niti nakon 30 dana nisu dostavili dokumente koji dokazuju zakonitost i svrhovitost tih ispravaka iako im je to obaveza po poslovniku. Na upit novinara čiji su sve potpisi na zahtjevima za ispravcima dokumenata prostornog uređenja, Saucha je kazao kako je iz priloženog vidljivo da su to potpisi pročelnika nadležnih ureda, tajnika Poglavarstva te jednog arhitektonskog studija, a na svima je, kaže, potpis i pečat tadašnje tajnice Gradske skupštine Grete Augustinović Pavičić. Saucha je izvijestio kako je povjerenstvo do sada obradilo ukupno 58 predmeta i da su utvrdili 270 pojedinačnih ispravaka među kojima je, kako tvrdi, bilo više od 90 posto protuzakonitih. Izrazio je sumnju da su se dokumenti prostornog uređenja "mijenjali sukladno potrebama pojedinih investitora".

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb rekao je da se nedavni posjet Vukovaru predsjednika Srbije Borisa Tadića ne može ocijeniti pozitivnim za Hrvatsku, ističući pritom da je riječ "isprika" izrečena tijekom posjeta srpskog predsjednika bila rezultat pritiska hrvatske javnosti, ali on niti jednom riječju nije spomenuo agresiju Srbije na Hrvatsku. Na današnjoj konferenciji za novinare Srb je rekao kako se "stvara dojam da je rat u Hrvatskoj bio građanski, a ne agresija Srbije na Hrvatsku". Iz toga slijede i ozbiljne posljedice, a jedna je i izjava predsjednika Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića u "Politici" da Srbi nisu počeli rat u Hrvatskoj, istaknuo je. S druge strane, potenciraju se zahtjevi izbjeglih Srba iz Hrvatske koji žive u Srbiji nakon "Oluje" za obnovu stanova ili povrat stanarskog prava, isplatu zaostalih mirovina i slično, rekao je Srb i ocijenio te zahtjeve "enormnim i astronomskim" koji nemaju "utemeljenje ni u čemu". Istaknuo je kako "inzistiranje na modelu građanskog rata hrani takve zahtjeve koje će platiti hrvatski porezni obveznici". Napomenuo je da je "kriznim porezom" prikupljeno 2,8 milijarda kuna, a za "stambeno zbrinjavanje izbjeglih Srba, nositelja stanarskih prava, potrošeno je oko tri milijarde kuna.

ŠIBENIK

Šibenski gradonačelnik Ante Županović poslao je danas pismo predsjednici vlade Jadranki Kosor u kojemu prosvjeduje protiv javnog nadmetanja za prodaju nekretnina na šibenskom području koje su u vlasništvu MORH-a, a koje je nedavno raspisao Središnji ured za upravljanje državnom imovinom. Središnji ured oglasio je prodaju mnogih nekretnina u vlasništvu MORH-a, među ostalim i dvaju bivših vojnih skladišta na Brodarici, u blizini Šibenika, te na brdu Jamnjaku. Županović u pismu koje je, osim premijerki, poslao i šibenskim novinarima navodi kako je "ostao neugodno iznenađen" kad je za prodaju nekretnina u Šibeniku doznao iz subotnjih dnevnih novina. Ističe kako je prije raspisivanja javnog nadmetanja netko od odgovornih iz Središnjeg ureda o tome trebao barem obavijestiti gradonačelnika Šibenika, ako ne i konzultirati se s njime. U pismu navodi kako spomenuta dva vojna kompleksa zauzimaju više od 125 tisuća metara četvornih zemljišta koje je za Šibenik iznimno strateški važno. Činjenica da ga se nije konzultiralo začuđuje to više jer je poznato da je grad Šibenik u završnoj fazi donošenja novoga generalnog urbanističkog plana kojim se utvrđuje namjena gradskih zona, a time i budućnost toga grada, navodi Županović, te tvrdi kako je "neprimjeren i krajnje neprihvatljiv takav odnos središnje državne vlasti prema građanima Šibenika, kojima je to zemljište koje vlada sada prodaje bilo oduzeto u bivšem sustavu za potrebe tadašnje vojske".

ŠIBENIK

Na području Šibensko-kninske županije trenutačno su u tijeku izvođenja ili pred izvođenjem projekti vrijedni više od 78 milijuna eura, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare šibensko-kninski župan Goran Pauk. Unatoč recesiji, ta županija provodi razvojne projekte, rekao je Pauk te nabrojio najvažnije među njima. Istaknuo je da je u Šibeniku proveden natječaj za izvođača radova na uređenju gata Vrulja, vrijednih 12 milijuna eura. Među radovima istaknuo je obnovu Tehničko-industrijske škole i njezino prerastanje u Srednjoškolski centar, što će stajati 8,6 milijuna eura. U tijeku je i izgradnja osnovne škole na Meterizama, vrijedna oko tri milijuna eura. Župan je spomenuo i izgradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Bikarcu, vrijednu osam milijuna eura, koja će početi čim se u posao uvede izvođač radova, te rekonstrukciju šibenskog mosta vrijednu 1,2 milijuna eura. Podsjetio je kako je nedavno otvorena nova šibenska kirurgija vrijedna 4,4 milijuna eura, a u tijeku je rekonstrukcija Odjela uho-grlo-nos šibenske Opće bolnice, vrijedna 1,2 milijuna eura. Spomenuo je i kako je 1,5 milijuna eura namijenjeno za cestu od Dubrave, naselja u blizini Šibenika, do poduzetničke zone Poda, za čiju će se gradnju izdvojiti 1,5 milijuna eura, a gradnja bi trebala početi čim stigne potvrda glavnog projekta. Navodeći još neke projekte, Pauk je ocijenio kako "nije sve onako crno kako dnevni tisak i mediji govore u izvješćima, niti je to najnerazvijenija županija", nego se to područje svrstava na 10. mjesto po razvijenosti u Hrvatskoj.

OSIJEK

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i osječko-baranjske Županijske vatrogasne zajednice, u Osijeku je danas počeo dvodnevni međunarodni stručni skup "Osijek 2010". Sudionici skupa iz Hrvatske, Njemačke i Švicarske raspravljat će među ostalim o uvođenju sustava za statitstičko praćenje vatrogasnih intervencija, sustavima informacijske tehnologije u radu vatrogasnih postrojba te o ulozi vatrogasaca u obrani od poplava. Otvarajući skup, predsjednik HVZ-a Ante Sanader ocijenio je kako će se raspravljati o temama od životne važnosti za vatrogasce. Dodao je kako su, uz požare na otvorenome, poplave pojava o kojoj se treba raspravljati te da se, analizirajući dosadašnje intervencije i probleme, vatrogasci trebaju pripremati za buduće aktivnosti kako bi štete ubuduće bile što manje. Načelnik HVZ-a Željko Popović rekao je kako su ovogodišnje poplave u Slavoniji te u središnjem dijelu Hrvatske navele organizatore na razmatranje uloge vatrogasnih postrojba u zaštiti od poplava i uklanjanju šteta. Dodao je kako je u posljednjim poplavama u Zagrebačkoj županiji bilo angažirano više od 2000 vatrogasaca te da nijedne druge operativne snage ni približno nisu bile toliko zastupljene.

ZAGREB

Rezultati provođenja dvogodišnjeg projekta "Razvoj sustava upravljanja opasnim otpadom, uključujući uočavanje i upravljanje 'kriznim točkama' u Hrvatskoj", koji se financirao iz programa EU-a Phare 2006, predstavljeni su danas u hotelu "Regent Esplanada" u Zagrebu. Vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura, od čega je Hrvatska sudjelovala sa 75.000 eura. Provela ga je tvrtka "Ramboll" iz Danske u suradnji s tvrtkama "Eptisa" iz Španjolske i PM iz Irske te s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao korisnikom novca. Provedba projekta počela je u prosincu 2008. godine. U sklopu projekta predloženi su postupci, mehanizmi financiranja i upravljanja za uočavanje i sanaciju zagađenih područja u Hrvatskoj. Ti su postupci iskorišteni za izradu planova sanacije pogona za obradu fosfo-gipsa Tvornice umjetnih gnojiva Petrokemije u Kutini te naftom zagađenog područja bivše tvornice vijaka TVIK-a u Kninu. Jedan je od glavnih zaključaka analize sustava izvještavanja o opasnom otpadu i upravljanja bazama podataka da tvrtke u Hrvatskoj još ne prijavljuju točne količine i vrste proizvedenoga opasnog otpada. Preporuke za poboljšanje sustava, osmišljene u skladu s direktivama EU-a radi boljeg obavještavanja tvrtaka i poticanja primjene propisa, iznesene su ministarstvu.

VARAŽDIN

Varaždinska policija podnijela je protiv liječnice na Odjelu za ženske bolesti i porodništvo varaždinske Opće bolnice kaznenu prijavu za 54 djela zloporabe položaja i ovlasti, a za poticanje na ta kaznena djela policija je državnom odvjetništvu prijavila vlasnika privatne ginkološke odrinacije iz Varaždina. Osumnjičena liječnica je od vlasnika ginekološke ordinacije zaprimala uzorke za PAPA testove, analizirala ih i izrađivala kompletne nalaze, ali taj posao nije prikazivala u propisanim i obveznim evidencijama djelatnosti varaždinske Opće bolnice. Time je sprječavala da se bolnički troškovi obrade nalaza naplate od privatne ginekološke ordinacije, rekla je danas glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić. Osumnjičena liječnica varaždinske Opće bolnice to je učinila 54 puta od siječnja 2008. godine do veljače ove godine. Varaždinska policija te je činjenice utvrdila daljnjom kriminalističkom istragom u sklopu policijske akcije "Ordinacija" na Odjelu za ženske bolesti i porodništvo varaždinske Opće bolnice te u privatnim ginekološkim ordinacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙