FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

MOSTAR - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u utorak ujutro u posjet Mostaru gdje će se tijekom dana susresti s predstavnicima Univerziteta Džemal Bijedić te s prvim ljudima Sveučilišta u Mostaru, razgovarati s političkim predstavnicima iz hrvatskih stranaka, grada Mostara te vjerskim prvacima. Odmah po dolasku predsjednik Josipović će u rektoratu Univerziteta Džemal Bijedić razgovarati s rektoricom dr. Suzanom Bubić i dekanima ove visokoškolske ustanove. Nakon toga očekuje se predsjednikov susret s hrvatskim političkim predstavnicima čemu su mediji u Mostaru i BiH posljednjih dana posvećivali najviše pozornosti, napose u kontekstu nedavnog dogovora dva HDZ-a oko zajedničkog nastupa u vlasti nakon održanih općih izbora u ovoj zemlji. Nakon sastanka u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru, predviđen je radni ručak zajedno s domaćinom, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i s hrvatskim političarima.

LJUBLJANA - Odbijanje baselske Banke za međunarodna poravnanja (BIS) da prihvati ulogu posrednika u sporu oko štediša Ljubljanske banke po ocjenama slovenskih medija otvara brojna nagađanja s obzirom da ga službeno za sada ne komentiraju ni u Ljubljani niti u Zagrebu. "Političari ne znaju objasniti što odluka BIS-a zapravo znači, a sve je više špekulacija", navodi ljubljansko "Delo" u utorak. Dok u Hrvatskoj neki ističu da je time propao dogovor premijerke Kosor s njenim slovenskim kolegom o posredovanju BIS-a u sporu oko hrvatskih štediša Ljubljanske, slovensko ministarstvo vanjskih poslova stvar ne komentira, a premijer Pahor navodi da nije riječ o odbijanju. Slovenski predstavnik za sukcesiju Rudi Gabrovec kaže da o odbijanju BIS-a da se prihvati uloge posrednika ništa ne zna, ali da se ni ne radi o sporu oko deviznih štediša Ljubljanske banke nego o razgovorima o kompleksnom problemu jamstava nekadašnje SFRJ koji treba riješiti dogovorom svih slijednica, a ne samo Slovenije i Hrvatske, prenose slovenski mediji. Bez obzira na "zabune" i različite interpretacije "tajnog pisma" što ga je iz Basela dobio hrvatski ministar financija Ivan Šuker, "činjenica je da zbog odbijenice iz Basela dolazi i do ozbiljnih komplikacija" u drugom pitanju koje su riješili premijer Pahor i hrvatska premijerka, a to je pitanje arbitraže o granici, tvrdi vodeći slovenski list.

ZAGREB - Privlačnost NATO-a je u tome što okuplja gospodarski i znanstveno najmoćnije zemlje svijeta i Hrvatska je to prepoznala na vrijeme, izjavio je u utorak u Zagrebu državni tajnik u MVPEI-u Davor Božinović otvarajući konferenciju "NATO-Znanost i gospodarstvo". "NATO nije gospodarska organizacija, ali ima važnu gospodarsku dimenziju. Zemlje članice okupljaju 13 posto svjetskog stanovništva, ali 60 posto gospodarske moći", rekao je Božinović na konferenciji o iskustvima hrvatskih znanstvenika i gospodarstvenika u suradnji sa Sjevernoatlanskim savezom. Po njegovim riječima, upravo je u tome privlačnost NATO-a za Hrvatsku koju je politika u posljednjih 20 godina strateški pozicionirala u svijetu, a sada je vrijeme da znanost i gospodarstvo to iskoriste. Božinović je istaknuo da je Hrvatska, koja je prošle godine postala punopravna članica Saveza, na vrijeme prepoznala gospodarske mogućnosti članstva te je uspostavila strukturu državnih institucija koja brine o tome da se hrvatski proizvodi nađu na listi potreba NATO-a. Dosad je ostvareno 80 projekata s NATO-om koji su vodili hrvatski znanstvenici, rekao je Božinović istaknuvši primjer neutronskog skenera kojim se pregledavaju kontejneri u lukama u potrazi za narkoticima.

MOSKVA - Rusija je u utorak osudila izručenje navodnoga krijumčara oružja Viktora Buta SAD-u, priopćivši da je tajlandska vlada podlegla političkim pritiscima izvana. "To nezakonito izručenje posljedica je američkoga političkog pritiska bez presedana", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući kako je žalosno što su tajlandske vlasti popustile političkim pritiscima iz inozemstva i provele nezakonitu odluku. "S pravnog stajališta, ta se odluka ne može objasniti i opravdati", navodi se u priopćenju i dodaje da će "Rusija zaštititi prava svojeg državljanina Viktora Buta". Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji boravi u utorak u službenom posjetu Keniji, kratko je izjavio da je "izručenje krajnje nepravedno". Ruski konzul u Bangkoku rekao je ujutro da ga tajlandske vlasti nisu izvijestile o tom "hitnom i u tajnosti izvedenom izručenju". Viktor But u utorak je u Bangkoku, pošto je uklonjena zadnja pravna prepreka za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, predan američkim agentima koji su ga odveli u poseban zrakoplov za Sjedinjene Države, objavila je tajlandska policija. Butov odvjetnik Lak Nittiwattanawichan izjavio je da su iscrpljene sve pravne mogućnosti za sprječavanje njegova izručenja Americi pošto je tajlandska vlada na hitnoj sjednici u utorak ujutro odobrila takvu odluku. Sud je prije odobrio izručenje, ali je vlada, koja u tome ima zadnju riječ, dugo preispitivala odluku suočena s optužbama iz Rusije da je riječ o politički motiviranom procesu. Viktor But (43), bivši sovjetski zrakoplovni časnik, poznat kao "trgovac smrti", borio se protiv izručenja otkako je 2008. uhićen u američkoj tajnoj operaciji u Bangkoku. Amerikanci ga terete da je od početka 90-ih godina razvio razgranatu mrežu trgovine oružjem diktatorima i vladama u područjima sukoba u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku, te talibanima i Al-Kaidi.

MINA - Muslimanski hodočasnici u utorak su, pretposljednjeg dana hadža, počeli ritualno kamenovati vraga u dolini Mine, u blizini Meke. Kamenje je letjelo iznad glava hodočasnika koji su okružili zid koji simbolizira vraga. Vjernici koji sudjeluju u najvećemu godišnjem hodočašću na svijetu spavali su u dolini Mine, golemoga grada sastavljenog od šatora, pošto su u ponedjeljak molili na brdu Arafatu, što se smatra vrhuncem hadža. Kamenovanje vraga znali su posljednjih godina pratiti smrtonosno naguravanje i stampeda prije nego što su saudijske vlasti proširile most kojim se dolazi do mjesta kamenovanja. Nakon kamenovanja vjernici po tradiciji žrtvuju ovna, obilježavajući Kurban-Bajram.

ŠANGAJ - Kineska policija privela je u utorak četvoricu muškaraca za koje sumnja da su vareći uzrokovali požar na neboderu od 28 katova u Šangaju u kojem su u ponedjeljak poginule 53 osobe, objavili su službeni mediji. "Pritvorena su četvorica osumnjičenih", prenosi novinska agencija Xinhua, dodajući da je požar, koji je progutao 28-katnicu u najvećemu kineskom trgovačkom središtu, izazvan "nedopuštenim varenjem izvedenim mimo pravila". Zapovjednik vatrogasaca u Šangaju Chen Fei tvrdi kako je "gašenje požara u neboderima problem u svim zemljama svijeta" te odbija optužbe stanara da su mjere spašavanja bile nedostatne te da se presporo reagiralo. Osim 53 poginule osobe, u požaru je ozlijeđeno 70 ljudi, među kojima je 17 s teškim opeklinama. Protiv vatre borilo se 25 vatrogasnih ekipa i 61 vozilo, a trebalo im je četiri i pol sata da požar stave pod nadzor. Požar je buknuo na skelama oko nebodera i jako se brzo proširio na unutrašnjost. Većinu od 156 kućanstava u neboderu činili su učitelji i njihove obitelji.

SARAJEVO - Središnju proslavu Kurban-bajrama u Gazi Husrev-begovoj džamiji u utorak u Sarajevu predvodio je poglavar Islamske zajednice reis Mustafa Cerić koji je pozvao bošnjačke dužnosnike na ujedinjenje, a Bošnjake na jačanje suživota s drugim naroda i vjerskim zajednicama. "Kormilari našega broda iz bošnjačkog naroda moraju se ujediniti - moraju zajedno čitati mapu rute u uzburkanom moru. U protivnom, prijeti nam potop poslije kojeg nema povratka. Na ovaj mubarek dan Bajrama, nema važnije poruke od poruke za naše muslimansko, bošnjačko i bosansko jedinstvo", rekao je u bajramskoj poruci reis Cerić. Upozorio je kako su Bošnjaci-muslimani zbog nejedinstva godinama bili izloženi brojnim kušnjama i opasnostima. "Svi su nam pomagali da se potpuno ne utopimo, ali nitko nam nije pružio iskrenu ruku koja bi nam omogućila da svojim brodom sami kormilarimo", dodao je. Poglavar islamske zajednice u BiH pozvao je Bošnjake muslimane na suživot s predstavnicima drugih naroda i vjerskih zajednica kazavši da tako mogu izgraditi mir i blagostanje.

ISLAMABAD - Najmanje 15 pubunjenika ubijeno je u utorak u napadu američke bespilotne letjelice u plemenskoj zoni sjeverozapada Pakistana, uporištu talibana i njihovih saveznika iz Al-Kaide. Američke bespilotne letjelice ispalile su šest raketa na selo Gulam Kan, na granici između Pakistana i Afganistana, 15 km sjeverno do Miranšaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana. "Najmanje 15 pobunjenika je ubijeno pri ispaljivanju šest raketa na jednu kuću i jedno vozilo", rekao je jedan američki dužnosnik sigurnosti, prenosi AFP. Pobunjenici su koristili tu kuću za obuku, dodao je. Gotovo svi napadi američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu posljednjih su mjeseci fokusirani na područje uz granicu s Afganistanom. Sjeverni Vaziristan se smatra glavnim uporištem pakistanskih talibana i skrovištem afganistanskih talibana koji vode pobunu protiv afganistanskih snaga i NATO-a s druge strane granice. Broj američkih napada bespilotnim letjelicama bitno se povećao u posljednje vrijeme. Od rujna ih je izvedeno četrdesetak i u njima je ubijeno više od 220 ljudi, uglavnom islamističkih pobunjenika, navode pakistanske vlasti. Pakistan službeno osuđuje takve napade koji potiču jako antiameričko raspoloženje u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙