FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

WASHINGTON - Službeni Washington ne spori pravo Irana da financijski pomaže Afganistanu, ali je skeptičan prema motivima te pomoći s obzirom na raniju destabilizirajuću ulogu Irana prema susjednim zemljama. "Prepuštamo afganistanskoj vladi da govori o uporabi financijske pomoći iz drugih zemalja, ali smo i dalje skeptični prema motivima Irana s obzirom na povijest njegove destabilizirajuće uloge u odnosu na susjede", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, izražavajući nadu da će Iran preuzeti odgovornost i u budućnosti Afganistana igrati konstruktivnu ulogu. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u ponedjeljak je na konferenciji za tisak u Kabulu rekao kako njegova vlada prima vreće gotovine kao pomoć Irana, a njegovo je priznanje uslijedilo nakon napisa o vrećama iranskog novca u Kabulu u The New York Timesu.

PARIZ - Sukob o mirovinama u Francuskoj na prekretnici je, a povratak dijalogu jako je dobar, izjavila je u utorak francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde, dodajući da štrajk neće utjecati na rast u 2010. godini, prenose agencije. "Pozdravljam povratak razumu i dijalogu", izjavila je Lagarde, odgovarajući na pitanje smatra li da je počela "faza završetka sukoba". "Početak razgovora o zapošljavanju mladih, zapošljavanju starijih i osnovnim problemima koji stvaraju tjeskobu među mladima i starijima, predstavlja pravu prekretnicu i smatram da je to jako dobro", dodala je. Govoreći o utjecaju štrajka na gospodarstvo, ministrica je rekla kako ne opovrgava da je bilo "nekoliko dana koji su sigurno utjecali na gospodarstvo", ali ne misli da je to "dovoljno da promijeni plan rasta za cijelu godinu".

TEHERAN - Iran je u utorak počeo puniti nuklearno gorivo u reaktor centrale u Bušehru, objavila je iranska tv postaja na arapskom Al Alam. Završna faza punjenja centrale u Bušehru, koje je počelo 21. kolovoza, odvija se iako cijela operacija kasni u odnosu na datume koje su prvotno objavile vlasti. Po službenim procjenama, prva iranska nuklearna centrala, koju je izgradila Rusija, trebala bi se povezati s iranskom električnom mrežom u siječnju iduće godine, odnosno s dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na prvotno predviđen datum početkom studenoga. Teheran je opovrgnuo da je centralu napao informatički virus Stuxnet, otkriven prošlog ljeta. Virus namijenjen uništavanju industrijskih pogona za koji se čini da ga je osmislila strana zemlja kako bi posebno pogodio Iran, prema brojnim stručnjacima, zahvatio je više od 30.000 računala u zemlji, od kojih neki pripadaju zaposlenicima centrale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙