FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavljen pad cijena građevinskih dionica

ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Crobex indeks na Zagrebačkoj burzi pao je danas do podneva na najnižu razinu od kraja kolovoza, što je ponajviše posljedica pritiska na prodaju dionica građevinskog sektora.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu od 0,65 posto, na 1.850 boda, a Crobex10 0,87 posto, na 981 bodu.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Burzovni indeksi zaronili su danas u crveno područje, ponajviše pod pritiskom nastavljenog pada cijena građevinskih dionica. Stabilizacija Crobexa ovisit će ponajprije o smirivanju prodaja tih dionica“, ističe Davor Špoljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Najveći promet ostvaren je do sada povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 1,7 milijuna kuna. Cijena joj stagnira na 305 kuna.

Slijedi dionica Petrokemije, kojom je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa. Dobitnica je dana sa skokom cijene za 3,04 posto, na 160 kuna.

Među milijunašima još je i dionica HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,46 posto, na 272,35 kune.

U građevinskom sektoru dionica Ingre potonula je 5,84 posto, na 17,10 kuna. Dionica IGH, pak, oslabila je 5,9 posto, a Dalekovoda 0,79 posto.

Od poslovnih vijesti, iz Magme je danas priopćeno da je Nadzorni odbor primio izvješće Uprave o dosadašnjim pregovorima s nekoliko investitora zainteresiranih za kapitalno ulaganje u tu tvrtku, a o odabiru jednog ekskluzivnog partnera za daljnje pregovore izvijestit će u srijedu, 17. studenog.

Ujedno, Magma grupa je izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila gubitak od 166,5 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 82,2 milijuna kuna.

Cijena te dionice oslabila je 2 posto, na 35 kuna, uz promet od svega 10.500 kuna.

Od ostalih vijesti, hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog proračuna za 2011. godinu kojim rashode zadržava na ovogodišnjoj razini od oko 122 milijarde kuna. Deficit središnje države iznosit će 4,3 posto BDP-a. Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji gospodarskog rasta od 1,5 posto.

„Proračun za iduću godinu jedna je od varijabli koja će zasigurno utjecati na kretanje cijena dionica na burzi. Velik broj investitora iščekuje kakav će biti ishod proračuna nakon rasprave u Saboru“, zaključuje Špoljar.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je danas da su u listopadu cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle za 0,1 posto u odnosu na rujan, dok su u odnosu na lanjski listopad bile veće za 1,4 posto.

To je ista stopa inflacije kao i u rujnu i u skladu s očekivanjima, jer je šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je inflacija u listopadu iznosila 1,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙