FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski je sabor završio ovotjedno zasjedanje, a zastupnici će se ponovno sastati u utorak, kada će, po najavi potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka (HDZ) raspravljati o prijedlogu državnog proračuna za 2011. Jarnjak je kazao da bi prijedlog proračuna u ponedjeljak trebala utvrditi vlada, u utorak ujutro trebali bi ga raspraviti saborski odbori, da bi se poslijepodne našao na plenarnoj raspravi. Prema najavama iz vlade, proračunski rashodi trebali bi se zadržati na ovogodišnjoj razini od 122 milijarde kuna, a prihodi na 108 milijardi kuna, uz projekciju rasta BDP-a od 1,5 posto. O proračunu su jučer raspravljali i čelnici vladajuće koalicije te izvijestili da konačan tekst još nije usuglašen. Koalicija će zato tijekom vikenda provesti dodatne konzultacije, a moguć je i još jedan sastanak partnera. Josip Friščić (HSS) nakon jučerašnjeg je sastanka novinarima rekao da je uvjeren da će se u Saboru naći dovoljno ruku za proračun, koji se, po izmijenjenom Ustavu, prvi put donosi kvalificiranom većinom, odnosno glasovima najmanje 77 zastupnika.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić ustvrdio je danas da među koalicijskim partnerima na jučerašnjem sastanku nije bilo nikakvih spornih točaka vezanih uz državni proračun za 2011., da su partneri dogovorili koncept te da će ministri proračun dovršiti do ponedjeljka, kada bi ga trebala prihvatiti vlada. "Na koalicijskom sastanku nikakvog problema nije bilo. SDSS je tražio pojašnjenja vezano uz one pozicije koje njih posebno interesiraju, u čemu ne vidim problem", rekao je Friščić novinarima u Saboru, odgovarajući na pitanje što je bilo sporno na jučerašnjem sastanku, nakon kojega je Milorad Pupovac (SDSS) kazao da su neka važna pitanja ostala neodgovorena. Friščić, pak, kaže da su SDSS-ovi predstavnici jučer govorili o nastavku obnove objekata u ratom porušenim područjima i tražili jamstvo za realizaciju tog programa u vladi i Saboru. "Mi smo se očitovali da će to ići. Tu očekujemo i jednu veliku donatorsku konferenciju pa će biti sredstava i izvan proračuna i ne vidim da bi tu trebao biti problem", rekao je Friščić.

PULA - U Puli je danas održana sjednica Savjetodavnoga vijeća Projekta potpore pravosudnom sektoru koji se financira zajmom Svjetske banke od 26 milijuna eura i novcem iz državnoga proračuna od 1,9 milijuna eura, a provodit će se do 2015. godine. Kako se tom prigodom čulo, aktivnosti u sklopu tog projekta usmjerene su na jačanje učinkovitosti sudbenog sustava, državnog odvjetništva te upravljačkih funkcija Ministarstva pravosuđa. Govoreći o važnosti tog projekta Svjetske banke, koordinator pregovaračke radne skupine za Poglavlje 23 Kristijan Turkalj istaknuo je da je projekt doprinos provođenju aktivnosti u reformi pravosuđa. "Ako se pažljivo pročita izvješće EU-ove komisije, možemo usvrditi da je napravljen ozbiljan napredak jer je ovo definitivno najbolje izvješće koje smo dosad dobili", rekao je Turkalj i dodao kako će početkom iduće godine Poglavlje 23, barem s hrvatske strane, biti spremno za zatvaranje. Govorići o borbi protiv korupcije, istaknuo je kako ona ima dva osnovna elementa - represivni i preventivni. Po njegovoj ocjeni, na represivnom planu rezultati su vidljivi, a u vezi s preventivnim dijelom još treba donijeti tri ključna zakona - zakon o pristupu informacijama, zakon o sukobu interesa i zakon o financiranju političkih stranaka.

ZAGREB - Od šećerne bolesti u Hrvatskoj danas boluje svaka peta osoba iznad 65. godine te svaka deseta iznad 18 godina starosti a podaci iz registra oboljelih pokazuju da, unatoč terapiji, 60 posto bolesnika od dijabetesa tipa 2 nema dobro regulirane tlak, masnoće i šećer, zbog čega se kod polovice javljaju komplikacije bolesti, istaknuto je na današnjoj tribini Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) u povodu Svjetskog dana dijabetesa 14. studenoga. Dijabetes je, ističu stručnjaci, bolest koja se u svijetu vrlo brzo širi te je sa devetog dosegnula peto mjesto po smrtnosti, pa zdravstveni sustavi moraju biti spremni suočiti se s tim rastućim problemom koji prijeti pandemijom. U Hrvatskoj je dijabetes osmi uzrok smrtnosti od kojega, prema službenim statistikama, umire oko 2,5 posto populacije. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj danas oko 300.000 dijabetičara, te da čak 42 posto oboljelih ne zna za svoju bolest budući da se prvi simptomi javljaju nakon sedam godina, kazala je mr. Tanja Poljičanin.

PULA - Glavna povjerenica Sindikata novinara u "Glasu Istre" Maša Jerin, čiji su radnici već šesti dan u štrajku, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da će sindikat prekinuti štrajk ako je uprava "Glasa Istre novine" d.o.o. zaista spremna ponovno pregovarati. No, dodala je Jerin, ako se tijekom pregovora pokaže da je član uprave Albert Faggian blefirao u medijima dajući takve izjave i ako uprava nastavi opstruirati pregovore i ustraje na samovolji, a ne na dogovoru sa sindikatom, sindikat će ponovno u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk. Kao i dosad, držat ćemo se strogo zakona, pa tako i rješenja Županijskoga suda u Puli po kojem je uvedena radna obaveza, rekla je Jerin i ocijenila takvu odluku sramotnom i protuustavnom jer "pokazuje koliko je Hrvatska daleko od vladavine prava jer štiti poslodavca. Istaknula je da je sindikat jučer članu uprave "Glasa Istre novine" Albertu Faggianu poslao dopis u kojem ga je izvijestio da je štrajkaški odbor, ako on doista misli pregovarati, voljan razmisliti o tome da donese odluku o prekidu štrajka.

RIJEKA - Županijski sud u Rijeci bivšemu glavnom deviznom dileru Riječke banke Eduardu Nodilu, zbog kaznenih djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenja dokumenata, dosudio je zatvorsku kaznu od sedam i pol godina, čime je potvrđena nepravomoćna presuda riječkoga Općinskog suda iz prosinca 2009., potvrdio je glasnogovornik suda Zoran Sršen. Glasnogovornik Županijskoga suda Sršen na telefonski je upit izjavio da je sudsko vijeće riječkoga Županijskog suda potvrdilo lanjsku presudu sutkinje Općinskoga suda u Rijeci Sandre Juranović i ujedno odbilo žalbu tužiteljstva za povećanje kazne te Nodilova branitelja za njezino smanjenje. Vijeće se složilo i sa sudskom mjerom koja osuđenog Nodila obvezuje na povrat duga od 96 milijuna američkih dolara, štete koju je sklapanjem sumnjivih ugovora u trgovini devizama na stranom tržištu tijekom pet godina kriminalnog djelovanja učinio Riječkoj banci, njezinoj pravnoj sljednici Erste & Steiermaerkische banci. Također, zabranjeno mu je obavljati poslove deviznog dilera u bankovnom sektoru dvije godine nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

VARAŽDIN - Iz pritvora su danas puštena još trojica uhićenih ginekologa u policijskoj akciji "Ordinacija", doznaje se od glasnogovornice Općinskoga suda u Varaždinu Tanje Novak-Premec. Ispitani su svi svjedoci i više nije bilo razloga za zadržavanje liječnika u pritvoru te će se oni odsad braniti sa slobode, dodala je glasnogovornica Novak-Premec. U pritvoru je ostao još samo jedan liječnik. Dvojica su puštena u utorak, a jedan od sedmorice osumnjičenih nije bio pritvoren. Nova sudska rasprava najavljena je za ponedjeljak, a nakon toga u studenom će biti još dva ročišta. Suđenje zatvoreno za javnost počelo je prošlog petka. Liječnike se tereti da su u posljednje tri godine prekidali neželjene uredne trudnoće ženama, na njihovo traženje, za što su tražili i primali od pacijentica od 1000 do 2500 kuna. Novac su navodno zadržavali za sebe, a u uputnice koje su izdavali upisivali su lažne dijagnoze.

ZAGREB - Dvojicu mladića, koji su u subotu u noći na Tomislavovu trgu u Zagrebu teško ozlijedili 44-godišnjaka, zagrebačka policija sumnjiči za zločin iz mržnje prema osobama homoseksualne orijentacije. Policija je utvrdila da su se dvojica mladića u dobi od 24 i 21 godine i 44-godišnjak prije napada zajedno nalazili u jednoj udruzi u Mrazovićevoj ulici. Nakon što je 44-godišnjak napustio udrugu, dvojica mladića krenula su za njim prema Tomislavovu trgu, gdje je mlađi napadač iz mržnje prema osobama homoseksualne orijentacije nasrnuo na 44-godišnjaka i izudarao ga. Potom je napadnutom muškarcu i drugi napadač zadao više udaraca, kažu u policiji. Napadnuti muškarac teško je ozlijeđen i liječnička pomoć pružena mu je u bolnici "Sestara milosrdnica". Napadači su odvedeni u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u vezi sa zločinom iz mržnje.

VINKOVCI - Nedaleko od zgrade Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija" otvorena je rampa za pojahivanje čije su postavljanje, uz ostale donatore, financirali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Vukovarsko-srijemska županija, a Konjičkome klubu "Satir" iz Vinkovaca uručena je licencija za provedbu programa terapijskoga jahanja. Rampa omogućuje da se teško pokretne osobe popnu na konja i koriste uslugom terapijskoga jahanja koju za štićenike tog centra i za ostale osobe s posebnim potrebama iz Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije već pet godina provode za to osposobljeni članovi Konjičkoga kluba "Satir". Po riječima predsjednika "Satira" Ante Lovrića, postavljena rampa olakšat će da se invalidne osobe iz invalidskih kolica smjeste na leđa konja i omogućit će da se više osoba uključi u program terapijskoga jahanja, a ujedno je ispunjen i zadnji preduvjet za dobivanje licencije od Hrvatskog saveza za terapijsko jahanje. Programom terapijskog jahanja koji provodi "Satir" ove je godine bilo obuhvaćeno 68 osoba s posebnim potrebama od kojih su 43 štićenika "Male Terezije".

ZAGREB - U zagrebačkoj ulici Kapačevski put (blizu Oranica) danas je pronađen opasni otpad kojega će, nakon što ekipa kriminalističke policije obradi mjesto događaja, ukloniti djelatnici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, priopćeno je iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Ured je dojavu o odbačenim kutijama s mogućim opasnim otpadom dobio u 11 sati, a izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o mogućem radioaktivnom otpadu te je pozvana ekipa Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (bivši Državni zavod za zaštitu od zračenja) i Ministarstvo za zaštitu okoliša. Utvrđeno je da se radi o odbačenim dojavljivačima za požar i to dvadesetak kutija s većim dojavljivačima (svaki promjera oko 20 cm) i pedesetak kutija s malim dojavljivačima (svaki promjera oko 10 cm), navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U povodu 55. obljetnice smrti velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića danas je u bivšoj zagrebačkoj gostionici "Blato" (Tip-Top) priređen tradicionalni program "Sjećanje na Tina" na kojemu su umjetnici i štovatelji njegova djela recitirali njegove stihove i prisjetili se događaja i anegdota iz njegova života. Među mnogim umjetnicima, piscima i predstavnicima javnog života grada bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pozdravio predstavnike "Tinova bratstva" te podsjetio na "nenadmašnog i nedostižnog Tina". Glumac Tonko Lonza, koji je na Tinovu posljednjem ispraćaju recitirao "Visoke jablane", danas je, nakon 55 godina, ponovno recitirao te stihove. Poznatu "Svakidašnju jadikovku" i druge nezaobilazne Tinove stihove recitirao je dramski umjetnik Goran Matović, koji je inicijator današnjega susreta. Podsjetio je da je na današnji dan prije 55 godina umro Tin Ujević, koji je bio redoviti posjetitelj gostionice na uglu Gundulićeve i Masarykove ulice, gdje je pronalazio stalnu inspiraciju. Goran Matović već 35 godina obnavlja fragmente Ujevićeva djela kroz monološku fresku "San i ludilo", koju je izveo u zemlji i inozemstvu više od 1300 puta.

ZAGREB - Predstava "Ma and Al", u produkciji Kazališta "Hotel Bulić", Teatra &TD i Mini Teatra, proglašena je najboljom predstavom na međunarodnom kazališnom festivalu "Skupi festival" u Skopju, priopćeno je danas iz Kazališta "Hotel Bulić". "Ma and Al" režirao je Ivica Buljan prema motivima tekstova Bernard-Marie Koltesa i J. D. Salingera, a u predstavi glume Senka Bulić i Marko Mandić. Na ovogodišnjem "Skupi festivalu", koji je održan od 3. do 9. studenoga, uz hrvatska, predstavila su se i kazališta iz Francuske, Danske, Bugarske, Rumunjske i Kosova. Predstava "Ma and Al" već je bila uvrštena u showcase program 45. Borštnikovog srečanja u Mariboru, a početkom prosinca igrat će na 15. Međunarodnom kazališnom festivalu u Ankari.

ZAGREB - Dan crvenih panda sutra će biti obilježen u zagrebačkome Zoološkom vrtu pa će posjetitelji moći doznati mnoštvo zanimljivih informacija o tim ugroženim životinjama čija su dva mladunca u lipnju došla na svijet u tom vrtu. Među ostalim, vidjet će čime se sve hrane, a bit će organizirano i "posvajanje" crvenih panda koje žive u zagrebačkome Zoološkom vrtu, ističu u tom vrtu. Navode kako će u sklopu prigodnog programa koji počinje u 12 sati imena dobiti dvoje mladunaca crvenih panda, a kuma će im biti crvenokosa glazbenica Anđa Marić. Podsjećaju da su zagrebački mladunci na svijet došli 25. lipnja te već mjesec dana oduševljavaju posjetitelje veranjem po bambusu kojim se hrane i igraju. U sandučić koji je prije dva tjedna postavljen ispred nastamba crvenih panda ubačeno je oko 700 prijedloga za njihova imena. Ocjenjivački sud sutra će izabrati najbolje muško i žensko ime, a predlagatelji izabranih imena dobit će prigodne darove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙