FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: vraćen restaurirani rijetki primjerak venecijanskog ormarića iz 18. stoljeća

DUBROVNIK, 12. studenog 2010. (Hina) - U Dubrovačke muzeje vraćen je restaurirani ormarić - sekreter, venecijanski rad iz sredine 18. stoljeća.

Riječ je o primjerku pokućstva izrađenom u iznimno krhkoj i do danas rijetko očuvanoj ukrasnoj tehnici "lacca povera", a restauratorske radove izveo je Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu. Kako je priopćeno iz Dubrovačkih muzeja, ormarić - sekreter dio je stalnog postava Kneževa dvora, a u muzej je dospio ostavštinom njegova istaknutog donatora Ivana pl. Saraca.

Izrađen je pitoresknom ukrasnom tehnikom "lacca povera", koja je upotrebljavana na pokućstvu u doba rokokoa i bila je vrlo popularna u Europi u 18. stoljeću, a posebice je znakovita za Veneciju.

Kako ističu u Dubrovačkim muzejima, ta restauracija, zajedno sa sličnim pothvatima na različitoj građi tijekom posljednja tri desetljeća, svjedoči o sustavnoj i kontinuiranoj brizi o zaštiti i očuvanju baštine te o uspješnoj suradnji Dubrovačkih muzeja i Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙