FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kukuljevićevi dani posvećeni zaštiti i revitalizaciji spomeničke baštine

VARAŽDIN, 3. studenog 2010. (Hina) - Kukuljevićevi dani, koji su ove godine posvećeni zaštiti i revitalizaciji spomeničke baštine, počeli su danas u hotelu "Minerva" u Varaždinskim Toplicama koncertom učenika Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

Taj tradicionalni književno-znanstveni skup već sedamnaestu godinu organizira toplički ogranak Matice hrvatske.

Petnaestak sudionika, na temelju svojih stručnih i znanstvenih spoznaja, govorit će, primjerice, o restauraciji, prezentaciji arheološkog predjela, pučkoj tradiciji, kajkavskome govoru, primjeni restauriranih povijesnih orgulja i arhivskoj građi u službi zaštite spomeničke baštine.

Ivan Kukuljević prvi je hrvatski restaurator koji je počeo raditi upravo u Varaždinskim Toplicama, istaknula je predsjednica topličkog ogranka Matice hrvatske Božena Filipan, dodajući kako se sad pitamo s kojom je svrhom on to radio, koliko slijedimo njegove putove te kako smo daleko došli u izradi zakona i u njegovoj primjeni.

U sklopu Kukuljevićevih dana održava se još nekoliko programa. Nakon današnjega solističkog koncerta Natalije Imbrišak na restauriranim orguljama u župnoj crkvi sv. Martina od 16 sati, sutra u 17 sati u hotelu "Minerva" počinje književni susret, a Kukuljevićevi dani završit će u subotu koncertom Kvinteta Horvat u crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙