FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dokumentarna serija o konvoju Libertas

ZAGREB, 1. studenoga 2010. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija sutra će započeti prikazivanje dokumentarne serije o konvoju "Libertas" i pomorskoj deblokadi Dubrovnika u jesen 1991., autorice Branke Šeparović.

U tri epizode serija je posvećena dramatičnom događaju s početka Domovinskog rata, kada je na incijativu hrvatskih udruga, kulturnih institucija i pojedinaca probijena pomorska blokada Dubrovnika, koju je provodila jugomornarica. Blokada je probijena 31. listopada 1991., do kad je Dubrovnik bio u potpunoj opsadi Jugoslavenske ratne mornarice te 12.500 vojnika JNA i paravojnih postrojba.

Dokumentarna serija će pokušati prikazati čudesan događaj u kojemu su sasvim različiti ljudi na putovanju s plemenitom namjerom i pravim ciljem postali braća, svi kao jedan, ističe se u najavi serije.

"Naša je snaga bila jača od njihova oružja. Nismo se bojali jer smo bili sigurni da ćemo probiti blokadu i preživjeti", poručuje u seriji autorica, novinarka HTV-a Branka Šeparović.

Prva epizoda "Kamen" (2. studenoga) osmišljena je kao istraživanje fenomena naroda i povijesti ispisane u kamenu. Druga, nazvana "Vatra" (9. studenoga), promišlja kako "jedan narod vatru koristi kako bi zapalio baklju pred kazalištem i time označio početak predstave, a drugi iz topova i bombardera da zapali Grad". Treći nastavak "Barjak" (16. studenoga) govori o konvoju koji je u Dubrovnik na ratnu Festu sv. Vlaha doveo zagrebačkog nadbiskupa, 12 biskupa i 50 barjaka, župnika i župljana iz cijele Hrvatske.

Cijela dokumentacija, arhivski materijali brojnih ekipa Hrvatske televizije koje su riskirale život da bi snimile te kadrove, poslije emitiranja bit će predana Hrvatskom državnom arhivu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙