FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravlja povlačenje iz Irana japanske naftne korporacije

WASHINGTON, 15. listopada 2010.(Hina) - Sjedinjene Države u petak su pozdravila odluku japanske naftne korporacije INPEX da se povuče iz projekta naftnog polja Azadegan u Iranu, kazavši kako je taj potez snažan znak Teheranu da mora ispoštovati međunarodne obveze u odnosu na svoj nuklearni program.

"SAD pozdravlja odluku japanske naftne kompanije INPEX da povuče svoja ulaganja u Iranu. Akcije te tvrtke dio su rastućeg konsenzusa vlada i privatnog sektora kojim se šalje snažna poruka Iranu da mora ispoštivati svoje međunarodne obveze i ozbiljno rješavati pitanje svog nuklearnog programa", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

Odluka INPEX-a ukazuje na rizike poslovanja s Iranom, naglasio je Crowley, dodajući da su se iz Irana povukle i europske naftne tvrtke Eni, State Oil, Shell i Total.

"Te akcije, koje je nadopunio INPEX, dodatni su dokaz da sankcije imaju veliki učinak na Iran", rekao je Crowley.

On je ponovio da "SAD ostaje predan diplomatskom rješenju" koje bi otklonilo međunarodnu zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa, te najavio nastavak provedbe strategije istodobnog diplomatskog angažiranja i pritiska na Teheran SAD-a i njegovih partnera, kako bi se ostvario taj cilj.

Japanski je potez usmjeren na izbjegavanje da INPEX dođe na popis tvrtki koje su predmet američkih sankcija protiv Irana, izvijestili su japanski mediji citirajući vladine izvore.

U rujnu je Japan uveo sankcije Iranu, slijedeći SAD i europske zemlje, u skladu s lipanjskom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN, kojom je nametnut četvrti krug sankcija Iranu zbog zbog odbijanja da prekine program obogaćivanja urana. Zapad već nekoliko godina tvrdi da Iran razvija nuklearno oružje što Teheran uporno negira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙