FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barak nije optimističan u pogledu pregovora s Irancima

HALIFAX, 6. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Izraelski ministar obrane Ehud Barak u subotu nije bio optimističan u pogledu prijedloga o krugu pregovora između globalnih sila i Irana, koji je pod pritiskom zbog svojih nuklearnih ambicija.

Iranci tvrde da neće raspravljati o svojem nuklearnom programu na predstojećim pregovorima skupine P5+1 koju čini pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD te Njemačka.

Skupina od Irana želi suspenziju procesa obogaćenja urana. Teheran, koji su Ujedinjeni narodi u zadnje četiri godine četiri puta kaznili sankcijama tvrdi da su nuklearne ambicije isključivo mirne prirode i niječe da teži proizvodnji nuklearnog oružja.

"Još uvijek smo u fazi diplomacije i sankcija", odgovorio je Barak na pitanje novinara o mogućnostima održavanja pregovora, koji bi se tijekom studenoga trebali održati u Beču. Pregovori su prekinuti prije više od godinu dana.

Grupa P5+1 od Iranaca želi da prekinu proces obogaćenja urana u zamjenu za trgovinu i diplomatske beneficije, o čemu se raspravljalo još 2006.

"Temeljem iskustva i gledajući na primjer na koji se ugledaju (Iranci) a to je vjerojatno primjer Sjeverne Koreje, lako se može vidjeti ... da je cilj prkositi, obmanjivati i zastrašiti cijeli svijet", rekao je on.

"Bio bih sretan ... kad bi se pokazalo da sm bio u krivu temeljem budućeg razvitka događaja, ali pitam se hoće li se to dogoditi", rekao je on na konferenciji za novinare na međunarodnom forumu posvećenom sigurnosti kojeg je domaćin German Marshall Fund.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙