FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec pozvala je jutros saborske zastupnike da podrže izvješće o radu Agencije za prošlu godinu u kojoj je AZTN riješio ukupno 240 predmeta - 188 s područja tržišnog natjecanja u užem smislu i 52 s područja državnih potpora. U izvještajnom razdoblju AZTN je, primjerice, utvrdio postojanje zabranjenih kartela, odnosno sporazuma kojima izravni konkurenti na nekom tržištu ukidaju međusobno tržišno natjecanje dogovaranjem o cijenama svojih proizvoda ili usluga, na tržištu autoškola te na tržištu upravitelja stambenih zgrada. Utvrđen je tako kartel 15 autoškola s područja grada Rijeke i matuljske općine i agencija je protiv njih podnijela tužbe prekršajnim sudovima, a prekršajni postupci su u tijeku. U Splitu i Puli utvrđeni su karteli upravitelja stambenih zgrada i agencija je protiv sveukupno 11 upravitelja podnijela tužbe prekršajnom sudu, a postupci su u tijeku. Na području kontrole državnih potpora agencija je odobrila sedam programa potpora, primjerice programe potpora namijenjenih subvencioniranju kamata na HBOR-ove kredite, programe za provedbu mjera iz Operativnog programa potpora za održavanje konkurentnosti tekstilne industrije, industrije kože i proizvoda od kože i druge. Utvrđeni su i zabranjeni 'vertikalni sporazumi' na tržištu distribucije i servisa motornih vozila, a zlouporaba vladajućeg položaja ustanovljena je od strane HDS-ZAMP-a na području prikupljanja naknade za reproduciranje autorskog djela za privatno korištenje.

ZAGREB

Saborski Klub SDP-a prozvao je danas vodstvo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da u svom radu previše sluša politiku i tako pogoduje nelojalnoj konkurenciji na tržištu, što je odbacila predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec, ističući da ni ona ni Agencija nikada nisu podlijegali nikakvim pritiscima. "Ne možemo prihvatiti da se povlađivanjem većini dopuštaju stvari koje se ne bi smjele dopuštati. Ovakav rad Agencije nema smisla", poručio je Gordan Maras (SDP), najavljujući da njegov klub neće podržati izvješće o prošlogodišnjem radu Agencije. Ocijenio je da Agencija ne ostvaruje svoju osnovnu zadaću zaštite tržišnog natjecanja, jer, kazao je, dopušta, primjerice, Agrokoru, Zvijezdi i drugim velikim proizvođačima preveliku koncentraciju u maloprodaji. "Onda je jasno kako Konzum može platiti 300 tisuća eura za boravak Onura i Šeherezade u Zagrebu, dok svoje dobavljače ne plaća u roku", rekao je Maras. "Isto kao što smo jučer rekli u raspravi o radu DORH-a, ako ne kukuriknete i ne kažete 'ne možemo raditi jer nas politika pritišće' nemate opravdanja za svoj rad", poručio je. Njegove je prozivke odbacila Olgica Spevec. "Nisam osoba koja bi podlegla bilo kakvom pritisku s koje god strane dolazio", naglasila je, dodavši da nema namjeru odstupiti sa svoje dužnosti sve dok profesionalno obavlja svoj posao. Istaknula je da je Agencija zaustavila širenje koncentracije Agrokora, te da Konzumova koncentracija ne prelazi 30 posto na razini države.

ZAGREB

Hrvatski sabor otvorio je raspravu o izvješću o radu Upravnog vijeća Hine za razdoblje od svibnja 2009. do travnja 2010. godine, a član Vijeća Ante Drpić kazao je kako je Hina u prošloj godini imala smanjene prihode za 17 posto u odnosu na 2008. te je poslovnu godinu završila s gubitkom od 2,8 milijuna kuna. Posljedice recesije pogodile su i Hinu i financijska kretanja dovela su u 2009. do smanjenja prihoda Hine od komercijalnih ugovora o pretplati za 17 posto u odnosu na 2008., a problemi javnih financija također su osobito nepovoljno utjecali na poslovni rezultat Hine u dijelu prihoda od skupne pretplate, naveo je. Hina tako, unatoč smanjenju prihoda za 3,3 milijuna kuna, te provedenoj racionalizaciji poslovanja, nije mogla izbjeći da prošlu poslovnu godinu ne završi s gubitkom od 2,8 milijuna kuna, dodao je. Iskazani gubitak, pokriven je iz rezervi i kapitala, a Hina je uredno izvršavala sve svoje financijske obveze i nema dugovanja niti prema jednom dobavljaču, plaće i doprinosi isplaćuju se redovito i nitko nije otpušten, dodao je. Razlog smanjenim prihodima leži u tome što su zbog posljedica recesije mnogi Hinini korisnici otkazali višegodišnje ugovore, kazao je Drpić koji upitnim smatra da mediji u Hrvatskoj ne koriste usluge javne agencije. Po mom sudu, rekao je, mediji u Hrvatskoj ne mogu bez Hine, a kao dokaz tome navodi da se gotovo svaki dan u gotovo svim medijima koji su otkazali pretplatu mogu pronaći Hinine vijesti u originalnom ili izmijenjenom obliku. Drpić je naglasio da je poslovodstvo Hine ove godine započelo s izradom programa preustroja agencije.

ZAGREB

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, na pretrage magnetskom rezonancom (MR) u rujnu ove godine pacijenti su u bolnicama čekali prosječno 114 dana što je manje nego u siječnju kada se čekalo u prosjeku 126 dana, dok se na pretragu kompjuteriziranom tomofragijom (CT) čeka prosječno 43 dana u odnosu na siječanj kada se čekalo 58 dana. U osam mjeseci ove godine, broj dana čekanja na ultrazvuk srca smanjen je sa 153 u siječnju na 103 dana u rujnu a ultrazvuk dojke sa 134 dana na 67, tvrde u Ministarstvu. Napominju međutim da u analizi podataka o dužini listi čekanja treba imati u vidu da se pacijenti za istu uslugu naručuju u više zdravstvenih ustanova pa su time i na više listi čekanja. Pošto obave pregled u prihvatljivijem terminu ili pak od njega odustanu, neiskorištene termine u pravilu ne odjavljuju zbog čega mnogi propadaju. To se osobito odnosi na usluge za koje postoji veliki interes, poput MR ili ultrazvuka srca. Iz podataka je također vidljivo da je lista čekanja na ugradnju endoproteze koljena tek neznatno smanjena sa 238 na 224 dana kao i ona za ugradnju endoproteze kuka gdje je čekanje smanjeno sa 288 na 247 dana. Iz Ministarstva pojašnjavaju da su čekanja na tu operaciju duga zbog rekonstrukcije operacijskih sala Klinike za traumatologiju KB Sestara milosrdnica, gdje se godišnje obavlja iznimno veliki broj takvih operacija. Dijelom je to i radi dugih listi čekanja nastalih zbog malih kapaciteta pojedinih bolnica a riječ je o bolnicama u Čakovcu, Zaboku, Koprivnici i Novoj Gradiški. Izuzimanjem tih ustanova, prosjek dužine čekanja značajno se smanjuje na oko 170 dana, navode u Ministarstvu.

ZAGREB

Tjedan međunarodnog obrazovanja Institut za razvoj obrazovanja (IRO) obilježit će od 15. do 19. studenoga predavanjima i radionicama o mogućnostima studiranja u SAD-u te gostovanjima bivših sveučilištaraca i stipendista američkih sveučilišta. IRO se u suradnji s američkim veleposlanstvom u Zagrebu i američkim kutkom Knjižnice "Bogdana Ogrizovića" priključuje svjetskoj proslavi Tjedna međunarodnog obrazovanja koji se ove godine obilježava u čitavu svijetu. Tjedan međunarodnog obrazovanja zajednička je inicijativa U.S. Department of Education i U.S. Department of State, a središnja je tema ovogodišnjega 11. tjedna "Međunarodno obrazovanje: težnja k održivoj budućnosti". Kao dio mreže EducationUSA, IRO i na ovogodišnjem Tjednu organizira brojna događanja na kojima će posjetitelji dobiti obavijesti o mogućnostima studiranja u SAD-u. Tjedan započinje programom u organizaciji američkog veleposlanstva pod nazivom "Studirajte ili provedite radno ljeto u SAD-u" u američkom kutku Knjižnice "Bogdana Ogrizovića" u Zagrebu. Tom prigodom posjetitelji će moći doznati više o odabiru i prijavama na američka sveučilišta, ljetnim radnim programima u SAD-u te o postupku dobivanja potrebnih viza.

OSIJEK

Policija će kazneno prijaviti četvoricu osumnjičenika za zlouporabu droga, a kod jednog od njih našla je više od 3,7 kilograma marihuane, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak s čepinskog područja prodavao marihuanu 26-godišnjaku iz Baranje te da je posredovanjem 25-godišnjaka, također s čepinskog područja, marihuana prodavana i 23-godišnjaku na području Semeljaca.

Pretragama dviju obiteljskih kuća te vozila kojim se koristi 34-godišnji osumnjičenik ukupno je pronađeno više od 3,7 kilograma marihuane. Pronađen je i pribor za uzgoj marihuane, automatska puška, oko 300 komada raznog streljiva, desetak okvira za automatsku pušku, te prometni znakovi, reflektirajući stupci i poljski zahod, koji su, kako se sumnja, ukradeni s obližnje autoceste.

SVETVINČENAT

U teškoj prometnoj nesreći, koja se sinoć u 23,30 sati dogodila na županijskoj cesti Svetvinčenat-Juršići kod mjesta Bibića, smrtno je stradala 59-godišnja Puljanka, izvijestila je jutros istarska policija. Po policijskim podatcima, nesreća se dogodila kad je 59-godišnjakinja, upravljajući osobnim automobilom "renault clio" pulskih regstracijskih oznaka, izlaskom iz lijevog zavoja zbog neprilagođene brzine izgubila nadzor nad vozilom te sletjela s kolnika i bočnim dijelom udarila u stablo. Od siline udara automobil se okrenuo i udario u drugo stablo. Vozačica, koja je u trenutku nesreće bila sama u vozilu, preminula je na mjestu nesreće.

ZAGREB

Zagrebačka policija uhvatila je 41-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je proljetos krivotvorenom american express karticom kupovao hranu i cigarete, oštetivši više banaka za 50.000 kuna. Muškarac A.P. je nabavio krivotvorenu kreditnu karticu na ime američkog državljanina kojom je plaćao kupljenu robu u 123 trgovine, a izvatke iz uređaja POS potpisivao imenom oštećenog muškarca. Policija sumnjiči prevaranta da je od 24. ožujka do 27. svibnja ove godine na zagrebačkom području počinio 123 kaznena djela krivotvorenja isprava i računalne prijevare. Muškarac s probivalištem u Zagrebu time je oštetio više banaka za 50.000 kuna koje je potrošio na prehrambene proizvode i cigarete. Protiv 41-godišnjaka podneseno je posebno izvješće općinskom državnom odvjetništvu.

NOVI VINODOLSKI

Martinje, stari pučki običaj "promaknuća" mošta u mlado vino, koji se njeguje u našim sjeverozapadnim vinorodnim krajevima i u susjednoj Sloveniji, veselicama krštenja vina proslavit će se danas i u primorskoj Hrvatskoj. Veselice krštenja vina obavljaju se na današnji dan, pučki blagdan svetoga Martina, utemeljitelja benediktinskog samostana u Francuskoj (Tours), inače rodom Panonca, a taj crkveni red te s njima i benediktinac Martin (316. -397.) zaslužni su za širenje kulture loze i vina. Blagdan svoga zaštitnika Grižane na vinodolskom području slave od jučer, a svečanosti će potrajati do nedjelje, i u župnoj crkvi svetog Martina i u mnogim obiteljima, posebice onima koje su održale tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Krštenje mladoga vina bilo je gotovo zaboravljeno do prije petnaestak godina, kad se počelo obnavljati vinogradarstvo u novljanskom polju Pavlomiru i u čitavu Vinodolu. Danas u novljanskom dijelu Vinodolskog polja na 31 hektaru raste 140 tisuća trsova autohtonog i drugoga plemenitog trsja. Vukovarci, koji su počeli obnavljati Vallis vinearia (Vinska dolina) pošto su prije 19 godina zbog ratnih stradanja morali napustiti zavičaj, potaknuli su obnovu vinogradarstva i u drugim mjestima na vinodolskom području. Legenda o nesebičnoj ljubavi sv. Martina, sveca kojega su osobito štovali siromašni, kaže kako je kao mlad konjanik mačem presjekao svoj vojnički plašt u dva dijela da bi pokrio i od studena vjetra zaštitio promrzla siromaha. Te noći se Martinu u snu javio Isus i zahvalio mu, a legenda još dodaje da je taj čin dobrote popratilo naglo zatopljenje. Na spomen toga i danas u mnogim krajevima toplije dane pred početak zime zovu "Martinje ljeto".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙