FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HDSSB protiv, SDSS za Bajićevo izvješće

ZAGREB, 10. studenog 2010.(Hina) - Klub HDSSB-a najavio je danas da neće podržati izvješće o radu državnih odvjetništava u prošloj godini prozivajući glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za selektivan pristup u borbi protiv organiziranog kriminala i nazivajući ga političkom marionetom.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić politička je marioneta koja kriminal procesuira po nalogu Banskih dvora, kazao je HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić.

Uz selektivni pristup u borbi protiv organiziranog kriminala, ocjenio je da se DORH koristi i za međustranačke obračune te za kriminalizaciju i gaženje vrijednosti i dostojanstva Domovinskog rata.

Predsjedavajući sjednice Ivan Jarnjak u nekoliko je navrata prekidao Burića tražeći da se drži teme te mu na kraju izrekao i opomenu s oduzimanjem riječi.

Nakon što je Burić kazao kako u ladicama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i dalje stoji prijava protiv saborskog zastupnika Josipa Đakića (HDZ), Jarnjak ga je upozorio da se u izvješću ne navode pojedinačni slučajevi te da stoga ne može raspravljati na taj način.

Burić je objasnio kako je prijava protiv Đakića podnesena jer je sporan njegov ratni put tijekom Domovinskog rata budući da je upisan u postrojbu u vremenu kada ta postrojba nije ni postojala.

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako će podržati izvješće jer "nije dobro zaustaviti ono što smo očekivali da bude započeto i prije no što je započeto".

"Izvješće svjedoči da DORH sada s puno više nezavisnosti i slobode može obavljati svoju zakonsku i ustavnu djelatnost", kazao je Pupovac.

Kao i Pupovac i Boris Klemenić (HSS) naglašava potrebu osiguranja sredstava za kvalitetan rad DORH-a.

U pojedinačnoj raspravi koja je uslijedila Andrija Hebrang kazao je kako izvješće pokazuje da je DORH u prošloj godini napravio impresivan posao.

Istaknuo je važnost dobre političke klime jer ona, kazao je, omogućava relaksiran rad odvjetništva.

U tom je kontekstu naglasio da se Vlada nije miješala u rad DORH-a i podsjetio na riječi premijerke Jadranke Kosor da nitko nije nedodirljiv.

"Bilo bi dobro da to čujemo i od drugih stranaka", kazao je HDZ-ov zastupnik.

Upozorio je i na pritisak medija na DORH kazavši kako je on veći no ikada te ustvrdio kako se kroz "izbacivanje" raznih netočnih podataka i zloupotrebu medijskog prostora stvara nepovoljna klima i dovodi do politizacije.

Odgovorila mu je Ingrid Antičević-Marinović (SDP) kazavši kako politička klima "ovisi o vladajućima" te ocijenila da je Hrvatska u ovom trenutku "zemlja zarobljena korupcijom i teškim kriminalom".

Sabor nastavlja s pojedinačnom raspravom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙