FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijski ulagači suzdržani, euro pao ispod 1,40 dolara

TOKYO, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer su ulagači suzdržani nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna i čekaju nove vijesti koje bi usmjerile tržište.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru.

Cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Singapuru porasle su između 0,10 i 0,80 posto, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu i Australiji pali između 0,10 i 0,30 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,15 posto, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu u dvije i pol godine.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i prošloga petka na Wall Streetu, kada ulagače nisu uspjeli potaknuti ni bolji od očekivanja podaci o rastu zaposlenosti u SAD-u.

Analitičari kažu da je razumljivo što su ulagači suzdržani jer su cijene dionica snažno porasle, nakon što je američka središnja banka objavila da će u idućih osam mjeseci kupiti državne obveznice za 600 milijardi dolara, kako bi potaknula brži rast gospodarstva.

„Prošloga su tjedna cijene dionica snažno porasle. Čini se da su tržišta precijenjena, pa ulagači sada oklijevaju, a neki su se odlučili i na dobitonosnu prodaju. Vidjet ćemo hoće li biti još dobrih makroekonomskih podataka iz SAD-a. Novi snažni signali potaknuli bi jačanje dolara, a to bi ulagače usmjerilo u dionice japanskih izvoznika“, kaže Hideyuki Ishiguro, analitičar u tvrtki Okasan Securities.

Prošle srijede, kada je Fed objavio daljnje popuštanje monetarne politike, dolar se našao pod snažnim pritiskom, no u petak je naglo ojačao nakon što je objavljeno da je u listopadu u SAD-u otvoreno 151.000 novih radnih mjesta, što je prvi rast zaposlenosti od svibnja i dvostruko veći od očekivanja.

Nakon što je u četvrtak potonuo na samo 75,63 boda, najnižu razinu u 11 mjeseci, u petak je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio na 76,51 bod.

Jutros je na valutnim tržištima tečaj dolara stabilan u odnosu na jen, dok je u odnosu na europsku valutu ojačao.

Cijena dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 81,20 jena, koliko je iznosila i u petak.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je pak s 1,4030 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,3960 dolara. Još polovicom prošloga tjedna tečaj eura dosegnuo je najvišu razinu u 10 mjeseci – 1,4283 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je jutros sa 114,05 jena, koliko je iznosila u petak, na 113,40 jena.

Terminska cijena nafte stabilno se kreće nadomak 87 dolara po barelu, koliko je iznosila i u petak, a što je nedaleko njezine najviše razine u dvije godine.

Cijena zlata, koje se tradicionalno smatra osiguranjem od inflacije, dosegnula je jutros novu rekordnu razinu od 1.398 dolara po unci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙