FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: i dalje nema poticajnih vijesti

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Nakon tri dana neprestanog klizanja cijena dionica i mršavih prometa, ni danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuje bolje raspoloženje jer ni s domaće scene, ni sa svjetskih tržišta nema vijesti koje bi razbudile ulagače.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 pad, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je pao 0,65 posto, na 1.877 bodova, a Crobex10 0,70 posto, na 990 bodova. Oba su indeksa zaronila na najniže razine od 7. rujna.

Redovni promet dosegnuo je 7,2 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna manje nego dan prije.

„Iako je kraj prošloga tjedna dao naslutiti da bi ovoga tjedna prometi na domaćem tržištu mogli biti nešto veći, oni su sve manji kako se bližimo kraju tjedna. Pošto nema pozitivnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, investitori su sve manje aktivni, a Crobex klizi, pa je od početka tjedna u minusu oko 1,5 posto. Danas očekujem njegovu stagnaciju“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, na investitore, pogotovo strane, negativno utječu vijesti da se zemlje u regiji izvlače iz krize, dok se Hrvatska još ne oporavlja.

Danas će Državni zavod za statistiku objaviti podatke o stopi nezaposlenosti i industrijskoj proizvodnji.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje, u prosjeku, da je u rujnu stopa nezaposlenosti porasla sa 16,4 posto, koliko je iznosila u kolovozu, na 16,7 posto.

Također, procjenjuju u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene kreću se u rasponu od rasta za 1,7 posto do pada proizvodnje za 1,9 posto.

Sa svjetskih burzi, pak, stižu nejasni signali. Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi porasli više od 1 posto jer je slabljenje dolara potaknulo rast cijena dionica u industrijskom i rudarskom sektoru, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

„S posebnim interesom investitori ovih dana prate i najave čelnika američke središnje banke u vezi kvantitativnog popuštanja monetarne politike. Špekulira se da bi Fed 3. studenoga mogao u financijski sustav uliti novih 650 milijardi dolara svježeg novca. Eventualni manji iznos mogao bi razočarati tržište i preokrenuti pozitivni cjenovni trend na Wall Streetu“, navodi Nagy.

Na azijskim se burzama jutros trgovalo suzdržano jer najnoviji podaci pokazuju usporavanje rasta kineskog gospodarstva, a ulagače je na oprez natjeralo i naglo jačanje dolara, nakon što je ministar financija SAD-a kazao da nema razloga za daljnje slabljenje američke prema europskoj i japanskoj valuti.

Jutros je u samo nekoliko minuta tečaj američke valute skočio s otprilike 81 na 81,84 jena. Ipak, tržište se kasnije smirilo, pa je cijena dolara skliznula na 81,25 jena.

Neposredno nakon objave Geithnerove izjave, tečaj eura pao je za 0,6 posto, na 1,3872 dolara. No, kasnije se ipak oporavio, te vratio na 1,3932 dolara.

Jutros je objavljeno i da je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju iznosio 9,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To predstavlja usporavanje, s obzirom da je u prethodnom tromjesečju rast iznosio 10,3 posto, ali i više od očekivanja analitičara od 9,5 posto.

„Najnoviji podaci iz Kine mogli bi pozitivno utjecati na cijene sirovine i posljedično cijene dionica rudarskog sektora, jer kinesko gospodarstvo, veliki uvoznik sirovina, ne posustaje sa snažnim rastom. No, zbog tih podataka na sastanku ministara financija skupine G20 kineski predstavnici mogli biti pod pritiskom da dopuste jačanje tečaja juna, jer konstantni snažni rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva pokazuje da bi ono mogli izdržati pritisak jačanja valute“, smatra Nagy.

Na europskim su burzama jutros ključni indeksi oslabili, a investitori nove smjernice očekuju od indeksa upravljanja nabavom u njemačkom industrijskom i uslužnom sektoru.

„U europskom gospodarstvu također je kompleksna situacija. Jačanje eura prema dolaru ne ide na ruku europskim izvoznicima, pogotovo njemačkim. Stoga je za očekivati uskoro i reakcije monetarnih vlasti u eurozoni na najave popuštanja monetarne politike u SAD-u, kako bi se stimuliralo gospodarstvo ali i zaustavilo jačanje europske valute“, ocjenjuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙