FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni i rudarski sektor poduprli europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 20. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, poduprti dionicama rudarskih kompanija koje su jačale zbog slabog dolara, a na dobitku su bile i bankovne dionice pred objavu rezultata poslovanja američke banke Morgan Stanley.

Londonski se Ftse indeks u takvom okruženju ojačao 0,32 posto, na 5.721 bod. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,25 posto, popevši se na 6.507 bodova.

Rudarske dionice bile su na dobitku uslijed jačanja cijena kovina nakon slabljenja dolara. Dionice Eurasian Natural Resourcesa, BHP Billitona i Xstrate ojačale su pritom od 1,8 do 2,2 posto.

Podršku dionicama pružale su i dionice u bankovnom sektoru koje su jačale pred objavu poslovnih izvješća američkih konkurenata Morgan Stanleya i Wells Fargo & Companyja, koji bi ulagačima trebali dati bolji uvid u stanje bankovnog sektora u SAD-u.

Dionice Barclaysa, BNP Paribasa i Deutsche Banka dobile su na vrijednosti između 1,3 i 1,5 posto.

Podršku kupovinama dala je i bilješka s posljednjeg sastanka britanske središnje banke Bank of England (BoE), koja je osnažila očekivanja obnove poticajnih mjera monetarne politike.

„Kupovine dionica potaknula je bilješka BoE koja ukazuje na veće izglede za labavljenjem nego zaoštravanjem monetarne politike“, kazao je Joshua Raymond, tržišni strateg u City Indexu.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će pozorno pratiti i predstavljanje detaljnog plana britanske vlade o smanjenju potrošnje radi kresanja golemog proračunskog manjka.

Nikkei indeks Tokijske burze oslabio je 1,65 posto, na 9.381 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙