FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada Vukovarsko-srijemske županije posmrtno vlč. Ivanu Buriku, ubijenu 1991.

VINKOVCI, 28. listopada 2010. (Hina) - Vijećnici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije na današnjoj su sjednici odlučili da nagrada Počast županije, u povodu Dana županije, koji se obilježava 11. studenoga, bude posmrtno dodijeljena u Domovinskom ratu ubijenu tovarničkom župniku, velečasnom Ivanu Buriku.

Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Županijske skupštine redatelju i producentu Himzi Nuhanoviću i učitelju iz Babine Grede Iliji Babiću.

Županijske godišnje nagrade dobili su vinkovački Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i ravnateljica Centra Anica Bilić, autor stripa Dubravko Mataković te tvrtke "Nexus" d.o.o. Cerna i "Iločki podrumi" d.d. Ilok.

Također su donesene odluke o dobitnicima Županijske povelje.

Ivan Burik (1928. Neštin - 1991. Tovarnik) za svećenika je zaređen 1960., a najveći dio pastoralnog rada, sve do mučeničke smrti 1991., proveo je u srijemskom mjestu Tovarniku gdje je bio župnik 28 godina.

Velečasni Burik bio je čovjek žive vjere, samoodricanja, predana trpljenja, široke naobrazbe, blizak malim ljudima te je svakom čovjeku iskazivao iskrenu kršćansku ljubav. U svom pastoralnom djelovanju pokazivao je brigu za sav povjereni mu puk, pa je kao iskren zagovaratelj ekumenskog dijaloga i suživota različitih vjera, naroda i rasa jednako pomagao i pravoslavnom stanovništvu u Tovarniku, rekao je svojedobno o vlč. Ivanu Buriku đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić.

U teškim trenutcima 1991. vlč. Burik je u brojnim govorima pozivao na snošljivost, mir i ljubav. U tragičnim okolnostima jugosrpske agresije na Hrvatsku 1991. posvjedočio je svoju ljubav prema Kristu Kralju i Katoličkoj crkvi žrtvom vlastita života. Mučki su ga ubili pripadnici srbijanskih paravojnih postrojba 8. listopada 1991. u župnoj kući u Tovarniku. Tijelo velečasnog Ivana Burika ekshumirano je iz masovne grobnice te je pokopan na mjesnom groblju 31. siječnja 1998. sa svojim župljanima, koji su, kao i on, ubijeni iz mržnje tijekom srbijanske oružane agresije i okupacije Tovarnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙