FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: međunarodni znanstveni skup o granicama

OSIJEK, 22. listopada 2010.(Hina) - U Osijeku se danas održava međunarodni znanstveni skup "Pravne i povijesne odrednice granica srednje i jugoistočne Europe", na kojemu sudjeluje 30-tak znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Slovačke.

Pozdravljajući sudionike skupa, član Organizacijskog odbora Ivan Balta kazao je kako očekuje da će skup raspravama s pravnog i povijesnog stajališta dati doprinos u rješavanju nekih otvorenih graničnih pitanja u jugoistočnoj Europi, a sudionike su pozdravili čelnici osječkoga Sveučilišta, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Govoreći o osnovnim pravno-političkim načelima pri određivanju državnih granica akademik Davorin Rudolf istaknuo je kako u Europi danas ima oko 20-tak mjesta na kojima treba urediti granična pitanja, pa i među nekim zemljama Europske unije, navodeći kako su Švedska i Finska 30 godina rješavale pitanje uređivanja granice.

"Da bi se ta pitanja uredila, temeljno je načelo da granica mora biti pravično povučena, jer ako se odredi u prilog jednoj ili drugoj državi, biti će stalno vrelo nesporazuma", ocijenio je Rudolf.

Dodao je kako su sve države, nastale nakon raspada bivše Jugoslavije, dale izjave da poštuju naslijeđene granice, na temelju čega su sve međunarodno priznate i primljene u Ujedinjene narode.

Akademik Rudolf kazao je kako se u slučajevima, kada neke političke elite traže da se granice odrede tako da pogoduju nacionalnim interesima, obično kriju teritorijalne pretenzije.

Govoreći o kopnenim granicama RH, profesor riječkog Pravnog fakulteta Vladimir Đuro Degan upozorio je kako je Hrvatska, i 20. godina nakon stjecanja neovisnosti, od svih susjeda jedino s Mađarskom do kraja uredila granicu, i to na temelju Trianonskog mirovnog ugovora iz 1920. godine.

Na skupu će se, uz ostalo, govoriti o temeljima današnje makedonsko-grčke granice, suvremene granične crte BiH te odnosu diplomacije i uređivanja graničnih pitanja.

Predviđena su izlaganja o problematici državnih granica u geoprostoru srednje i jugoistočne Europe na početku 21. stoljeća te povijesno-političkom kontekstu problema granica RH, a organizatori skupa, osječki Pravni i Filozofski fakultet, planiranju sva izlaganja objaviti u posebnom znanstvenom zborniku.

Pokrovitelj znanstvenog skupa je osječko Sveučilište "Josipa Jurja Strossmayera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙