FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručni skup "Prevencija ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama"

ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Cilj Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje od 2010. do 2014. godine, koji je danas predstavljen na stručnom skupu "Prevencija ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama", je smanjiti ponudu i potražnju za drogama.

Riječ je o prvom dokumentu koji objedinjuje preventivne strategije, a kojemu je cilj suzbiti i spriječiti pojavu svih oblika ovisnosti, te rizično ponašanje djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti. Bit programa su edukacija, radionice i promicanje zdravog života među mladima.

Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je kako prevenciju treba započeti već u dječjem vrtiću, kada se usađuje pojam o štetnosti droge, te nastaviti kroz škole i fakultete.

Jedino koordiniranim djelovanjem roditelja i društva mogu se postići pozitivni rezultati, poručio je ministar Fuchs.

Preko 50 tisuća osoba svakodnevno manipulira s drogama, a najugroženiji je Zagreb, u kojem na 100.000 stanovnika ima oko 430 liječenih ovisnika, rekao je predstojnik vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravko Klarić dodajući kako iza Zagreba odmah slijedi Split.

Mladi koji konzumiraju drogu započnu to često s 15 godina no ima i ekstremnih slučajeva manipulacije drogama u dobi ispod 14 godina, rekao je Klarić dodajući ujedno kako zabrinjava činjenica da je u zoni ovisnosti već evidentirana i nekolicina djece.

Mladi sve češće konzumiraju, ne samo produkte kanabisa već i sintetičke droge kao što su ekstazi, amfetamini i slično.

U registru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo evidentirano je preko 29 tisuća osoba koji se vode kao liječeni.

Represivni sustav provodi lepezu aktivnosti na suzbijanju droge i kriminala, ali i smanjenju same potražnje droge, ustvrdio je Klarić.

Skup je organiziralo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a namijenjen je županijskim koordinatorima i voditeljima školskih preventivnih programa te županijskim koordinatorima programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi.

Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga koordinirat će i davati stručnu podršku programu, rekla je načelnica Odjela za opće programe i strategije tog ureda Sanja Mikulić. Pojasnila je kako će se prevencija provoditi kroz odgojno-obrazovni sustav, zdravstveno-socijalni sustav te putem lokalne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙