FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U rujnu mjesečni i godišnji rast industrijske proizvodnje

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu je porasla i na godišnjoj i na mjesečnoj razini za više od 3 posto, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu je povećana u odnosu na kolovoz za 3,3 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast industrijske proizvodnje u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine za 3,1 posto.

Rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zadnji je put ostvaren u veljači, kada je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećana za 0,2 posto. U mjesecima nakon velječe industrijska proizvodnja na godišnjoj razini je padala u rasponu od 0,6 do 6,6 posto.

Kumulativni podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju pad industrijske proizvodnje za 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Mjesečna usporedba prema glavnim industrijskim grupacijama, izračunata na temelju desezoniranih indeksa, pokazuje da je u rujnu u odnosu na kolovoz proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila veća za 15 posto, kapitalnih proizvoda za 8,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,3 posto.

Istodobno je proizvodnja energije pala za 1,6 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,7 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećana za 10 posto, energije za 5,4 posto, a kapitalnih proizvoda za 5,2 posto.

Istovremeno je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj razini pala za 10,4 posto, a intermdijarnih proizvoda za 3,8 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, industrijska proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 2,4 posto, energije za 1,7 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,6 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda smanjena je za 1,7 posto, a intermedijarnih proizvoda za 6,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙