FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku znanstveni skup o granicama srednje i jugoistočne Europe

OSIJEK, 21. listopada 2010.(Hina) - U Osijeku će se sutra održati međunarodni znanstveni skup "Pravne i povijesne odrednice granica srednje i jugoistočne Europe", koji će okupiti 30-ak znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Slovačke, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici organizatora, osječkoga Pravnog i Filozofskog fakulteta.

Član organizacijskog odbora prof. Ivan Balta s Filozofskog fakulteta istaknuo je na konferenciji za novinare kako je riječ o aktualnoj temi te da bi skup, s povijesnog i pravnog stajališta, trebao analizirati pitanja granica južnoga Podunavlja, ali i druge znanstvene teme, poput temelja današnje makedonsko-grčke granice ili suvremene granične crte BiH.

Član organizacijskog odbora prof. Josip Vrbošić s pravnog fakulteta kazao je kako će se na skupu, uz ostalo, izlagati o osnovnim pravno-političkim načelima pri određivanju državnih granica.

Tu temu smatra važnom jer drži kako je rješavanjem graničnih prijepora na načelima međunarodnoga prava budućnost granica sigurnija i jasnija, a suprotna rješenja, koja se donose "na brzinu", bez potpuna poštivanja načela međunarodnoga prava, prije ili poslije mogu izbiti na površinu u obliku određenih nesporazuma.

Kako je istaknuto, na skupu će se, uz ostalo, govoriti o kopnenim granicama Republike Hrvatske, uređenju granica između Hrvatske i Srbije te povijesno-političkom kontekstu granica Republike Hrvatske.

Pokrovitelj znanstvenog skupa je osječko Sveučilište "Josipa Jurja Strossmayera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙