FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro akademik Milan Meštrov

ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Istaknuti hrvatski biolog i pedagog, akademik Milan Meštrov, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u 82. godini u Zagrebu, javila je danas HAZU.

Milan Meštrov (Tisno, 1929.) klasičnu gimnaziju završio je u Dubrovniku i upisao se na biološki odjel Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje je diplomirao 1954. Doktorirao je 1959. disertacijom "Ekološka istraživanja faune podzemnih voda savske nizine". Za redovitog profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta izabran je 1973.

Godine 1991. postaje redoviti član HAZU u Razredu za prirodne znanosti. Više godina bio je predsjednik Znanstvenog savjeta za zaštitu prirode Akademije i međuakademijskog odbora za zaštitu prirode. Od 1987. šest je godina bio voditelj Zavoda za Ornitologiju, a od 1998. do kraja 2003. bio je tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU i član Predsjedništva.

Znanstvena djelatnost Milana Meštrova obuhvaća područje hidrobiologije, i to probleme faunističkih i ekološko-biocenoloških relacija prvenstveno podzemnih ali i površinskih voda, te probleme korelativnih odnosa ekoloških faktora i unutrašnjih mehanizama adaptacije kod nekih akvatilnih beskralježnjaka.

Razvio je nove koncepcije u istraživanju ekološko-biocenoloških svojstava podzemnih voda, koje je internacionalna znanost prihvatila, tako npr. pojam novog biotopa koji je uveo 1962. pod nazivom hipotelminorejički biotop.

U svojim radovima utvrdio je zakonitosti prostorno-vremenske dinamike utjecaja onečišćenosti slatke vode. Bavio se ekološkim istraživanjima naših najvažnijih rijeka i njihovih pritoka te umjetnih vodenih akumulacija.

Odgojio je nekoliko generacija biologa, ekologa koji sada uspješno rade u nastavnim, znanstveno-nastavnim i znanstvenim institucijama diljem Hrvatske i izvan nje.

Objavio je više od 50 originalnih znanstvenih radova koji su publicirani u domaćim i stranim časopisima, a rezultati njegovih istraživanja citirani su u mnogim specijalističkim publikacijama, priručnicima i monografijama pretežito inozemnih autora.

Dobitnik je Republičke nagrade za znanstveni rad Ruđera Boškovića 1982. i Državne nagrade za životno djelo 1994.

Posljednji ispraćaj akademika Milana Meštrova, koji je umro 8. listopada, bit će 14. listopada u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙